piątek, 22 lutego 2013

Ciastka a'la Rożki

Myślałam o nich już od jakiegoś czasu. Czekałam tylko na dobrą okazję, żeby je zrobić, bo cóż..nie da się ukryć, nie należą do dietetycznych :)
Okazja w końcu nadeszła i to nie byle jaka:) Spotykałyśmy się z koleżanami ze studiów stacjo. z okazji zaręczyn jednej z nich. Cała nasza paczka lubi te tradycyjne rożki, więc uznałam, że to idealny smakołyk na świętowanie.
Szukałam dosłownie wszędzie białego maku. Niestety na próżno. Jak się okazuje nawet w Poznaniu ciężko jest go dostać w okresie nieświętomarcińskim. Cóż poradziłam sobie bez niego, co więcej jestem bardzo zadowolona z uzyskanego efektu!:)


Składniki:
Ciastka makaronikowe:
  • ok 300 g maku w puszce (może być z bakaliami)
  • ok 100 g miazgi migdałowej
  • 3 białka
  • +opcjonalnie cukier
Krem:
  • niecałe 2 batoniki Pawełki Toffi (ja dałam jeden i 3 kostki )
  • pół gorzkiej czekolady (można dać więcej)
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • margaryna 250 g
  • 3 zółtka
  • kieliszek wódki/spirytusu lub innego alko (ja dałam pół spirytusu i pół amaretto)
Polewa:
  • 2 gorzkie/deserowe czekolady
  • resztka batona Pawełek
  • łyżka masła
  • trochę mleka
Wykonanie:
Ciastka:
1.Mak mieszamy z miazgą migdałową. Możemy dodać cukier, w zależności jak słodkie chcemy aby wyszły ciastka. (mak z puszki jest już słodki, więc ja nie dodawałam)
2.Bialka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z makiem.
3.Włączamy piekarnik na 175 st.C
4.Ciasto nakładamy łyżką na blachę wylożoną papierem do pieczenia. (Moje ciastka są duże, niecała łyżka na jedno, ale można zrobić mini.)
5. Pieczemy w zależności od wielkości, ok 30-45 minut.
6.Ciasta powinny się zarumienić, być upieczone na wierzchu , ale nadal lekko miękkie w środku.

Krem:
1. Batony, czekoladę, mleko i cukier umieszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczamy i dostawiamy do ostygnięcia.
2. Rozcieramy margarynę. Miksująć dodajemy żółtka, przestudzoną masę i na końcu alkohol.
3.Wstawiamy w chłodne miejsce, tak aby masa związała.

Polewa:
1.Roztapiamy czkeoladę i resztkę Pawełka z masłem w kąpieli wodnej. Jeśli polewa jest za gęsta dodajemy troche mleka.
2. Chwilę studzimy, żeby nam cała nie spłynęła z ciastek

Składamy Rożki:
1.Ostudzone ciastka układamy górą do dołu.
2.Nakładamy krem do worka cukierniczego i wyciskamy go na ciastka dość obficie.
3.Polewamy je czekoladą tak by w większości pokryła krem.
4.Schładzamy, aż czekolada zastygnie.

5. ZJADAMY! Są pyszne!:)

 

2 komentarze:

  1. Świetne, pierwszy raz widzę, musi być mega słodkie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem, są słodkie, ale jeśli ktoś naprawdę lubi rożki, wcale mu ta słodycz nie przeszkadza:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...