Wczoraj będąc po raz kolejny na fitnessie - o tak zdecydowanie lubię i sporo ćwiczę! Jakoś trzeba pracować nad ciałem kiedy tak bardzo lubi się słodkości, a Bóg nie obdarzył Cie turbo szybką i wydajną że tak powiem.. przemianą materii :)
Tak więc, wracając do ćwiczeń.. Wczoraj Asia - prowadząca zajęcia z 'płaskiego brzucha' powiedziała, że zimą to ciężko mieć płaski brzuch, ale jak się ciepło zrobi to raz dwa zejdzie.. Ano i tak ćwiczę, nie żebym miała jakieś problemy wielkie z figurą.. dbać o siebie jest dobrze. W związku z ograniczeniami typowych słodkich wypieków do weekendów, a jednocześnie z ochotą przekąszenia czegoś słodkiego postanowiłam dziś upiec ciastka zbożowe, takie że niby zdrowe :) Ale o nich innym razem.
Mam kilka zdjęć ciast, które zrobiłam kiedyś, gdy jeszcze nie prowadziłam stronki. Jednym z nich jest przedstawiające tort czekoladowy z dżemem. Zupełnie zwyczajny, ale wyjątkowo ładny jak na mój gust. Jeden z tych cieszących nie tylko podniebienie, ale także oczy.
Tort ten powstał o ile dobrze pamiętam na imieniny mamy :)
Biszkopt powstał z tego przepisu
Składniki
Krem czekoladowy:
- Serek Mascarpone 250g
- Mały serek homogenizowany czekoladowy
- 50 g czekolady deserowej
- łyżeczka masła
- dodatkowo dżem owoce leśne
- ewentualnie cukier puder
- 2 śmietanki kremówki 0,2 l jedna
- 2x śmietan fix
- cukier puder
- barwniki spożywcze
- 100g lub mniej czekolady - u mnie gorzkie
- niecała łyżka oleju
Wykonanie:
1. Upiec biszkopt według przepisu z Moich Wypieków
2. Dekoracja: Rozpuścić czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia odrysować formę do pieczenia w której piekliście biszkopt. Lekko ostudzoną czekoladę łyżką wylewać na papier do pieczenia po obrysie koła i w różnych kierunkach tak by utworzyć mazgaje. Gdy uzyskamy oczekiwany efekt, albo coś na kształt tego co chcieliśmy zrobić ;) Włożyć ostrożnie papier z czekoladą do lodówki i schłodzić.
3. Krem: W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g czekolady z łyżeczką masła. Ostudzić W osobnej misce wymieszać serek mascarpone z homogenizowanym. Do mieszanki dodać przestudzoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
4. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 lub 3 części - w zależności od formy w jakiej piekliście i tego jak wyrósł. Przełożyć go kremem czekoladowym i dżemem z owoców leśnych.
5. Śmietana: Ubijać kremówkę na sztywno dodając cukier puder do smaku wedle uznania. pod koniec ubijania dodać śmietan fix i barwnik spożywczy oraz miksować do uzyskania sztywnej śmietany.
Chwilę schłodzić w lodówce.
6. Przełożone ciasto kremem delikatnie smarujemy śmietaną zaczynając od góry i kontynuując na bokach, wyrównując nierówności.
7. Gdy ciasto będzie już równomiernie pokryte śmietaną, a czekolada w lodówce mocno zwiąże wyjmujemy ją. Ostrożnie odklejamy papier do pieczenia i gotową ozdobę czekoladową kładziemy na szczyt tortu.
Ps. Kroimy moczonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha nożem aby nie popsuć dekoracji!:)