poniedziałek, 29 lipca 2013

Chipsy "miśki" z batatów

Batata kupiłam po raz pierwszy, bo nigdy wcześniej go nie jadłam, a ciekawiło mnie jak smakuje. Jeśli chodzi o chipsy, nie jestem ich jakąś wielką fanką, wole batony i ciasteczka ;) ale jest kilka rodzajów, które chętnie od czasu do czasu przegryzam. Najlepsze są jednak te robione w domu. Zdaje się, że nie  należą do najbardziej dietetycznych, bo smażone na oleju, ale raz kiedyś można zgrzeszyć.. :)

Tym razem zrobiłam takie chipsy z batata. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowały. Są słodsze od zwykłego ziemniaka, ponoć o wiele zdrowsze, a posypane małą ilością soli stanowią pyszną, słodko-słoną przekąskę.


Dla urozmaicenia część chipsów zrobiłam w kształcie miśków, używając foremki do ciasteczek. Jest z tym trochę zabawy, ale efekt z pewnością zachwyci każdego malucha! :)

Składniki:
  • olej roślinny
  • bataty
  • sól / inne lubiane przyprawy
  • +obieraczka do warzyw i foremka w kształcie misia
Wykonanie:
1. Obieramy bataty i przy użyciu obieraczki kroimy je ("obierając") na cienkie plastry. W części plastrów wycinamy miśki (pozostałość z plastrów zostawiamy.)
2. Rozgrzewamy olej na patelni
3. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw miśki. Po chwili odwracamy każdego na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je od tłuszczu.
4. Smażymy resztę plastrów i 'resztki' po misiach i powtarzamy czynności.
5. Gotowe czipsy nakładamy do papilotek i podajemy lekko obsypane solą/ przyprawami.



piątek, 26 lipca 2013

Najlepsze Brownie z morelami i jagodami

Tak, jak obiecałam - ciasto brownie z owocami lata. Tu niestety uboższa wersja, pieczona w warunkach wakacyjnych, nawet bez formy i papieru do pieczenia;) ale jak zwykle, wyszło wyśmienicie:) Jak na razie jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto brownie. Robię je kilka razy w roku w okresie wakacyjnym, na ogół z czereśniami, tak jak w pierwotnym przepisie od Caketime. W tym roku zaryzykowałam - dodałam do niego także morele i jagody. Opłaciło się! :)

Obłęd! Gorąco polecam!




Ta wersja jest bez czereśni, bo zostały zjedzone zanim zaczęłam piec :) i nieco okrojona (2/3 składników z oryginału), bo na małą formę. Zmniejszam nieco ilość cukru i nigdy nie dodaję likierów, tak jak to jest w oryginalnej wersji tu.


Składniki na małą tortownicę:
  • 135g masła lub margaryny
  • 200g ciemnej czekolady( u mnie 60%) pół, na pół z mleczną
  • 17g kakao do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 110g cukru 
  • 75g mąki pszennej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka mocnej kawy( 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej na 1/8 szklanki wody*)
  • morele, jagody, czereśnie


Wykonanie:
1. W garnuszku, na małym ogniu roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia
2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
3. Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż masa zrobi się jasna. Do niej przelewamy schłodzoną czekoladę z tłuszczem.
4. Sypkie składniki stopniowo dodawać do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodać kawę. 
5. Całość wylać do formy, koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. piec 45 min-1 godziny w zależności od piekarnika. Ja piekę godzinę i jest idealne, ciężkie, mokre, pyszne :) 


środa, 24 lipca 2013

Wakacjowanie

Witajcie,
po statystykach widzę, że część z Was mnie odwiedza i dlatego chciałam przeprosić za przestój, jaki zrobił się na blogu. Już dłuższy czas nic nowego się tu nie pojawiło, ale obiecuję to wkrótce zmienić:) gdybym tylko ogarniała wstawianie tu zdjęć przez telefon, jeszcze dziś zaproponowałabym Wam pyszne ciasto brownie z letnimi owocami.. Obiecuję, że. Przepis znajdzie się na stronce jeszcze przed weekendem!
Pozdrawiam, MySweetJar

czwartek, 4 lipca 2013

Torcik Letni z kremem jagodowym i owocami

Kolejna porcja jagód! 
Tym razem pragnę zaprezentować wspaniały wypiek, który nie dość, że nie wymaga dużego nakładu czasu,  smakuje wybornie, to w dodatku prezentuje się naprawdę pięknie :)
Inspirowałam się Torcikiem czekoladowym z Moich Wypieków i samo ciasto jest wykonane wedle tego przepisu z minimalnymi modyfikacjami. Reszta to już inwencja twórcza :) 

Mały ideał, sam w sobie.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • serek mascarpone 500g
  • 0,5 szklanki jagód
  • dżem z jagód ok 3-4 łyżki /jagodowy mus (własnej roboty ;))
  • cukier puder
  • aromat waniliowy
+ brzoskwinie z puszki, garść czereśni i trochę jagód ;)

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
1. "mokre składniki" łączymy w jednej misce, mieszając.
2. Do drugiej miski przesiewamy "suche składniki"
3. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do drugiej, dokładnie mieszając do uzyskania masy.
4. Formę do pieczenia (w tym przypadku forma do babki) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i pieczemy w 180 st.C do uzyskania suchego patyczka, (ok 50 min.)

Krem:
1. Połowę kremu mieszamy mikserem z dżemem/musem jagodowym , dodajemy świeże jagody i jeszcze chwilę miksujemy. (dobrze, jeśli dżem jest domowej roboty, gęsty i świeżo zrobiony :) )
2. Do pozostałej części serka dodajemy cukier puder i odrobinę aromatu waniliowego.
3. Krem schładzamy do momentu dekorowania ostudzonego ciasta.

Składnie ;)
1. Ostudzone ciasto kroimy na 3 warstwy ( 2 grubsze i 1 cienką (będziemy z niej robić okruszki)
2. Pierwszy blat obficie smarujemy serkiem jagodowym i układamy na nim drugi blat.
3. Wierzch drugiego blatu smarujemy serkiem waniliowym i posypujemy pokruszonym ciastem (z 3 blatu ciasta). Następnie dekorujemy ciasto ulubionymi owocami. (brzoskwinie, jagody, czereśnie)
4. Chłodzimy w lodówce do momentu podania.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...