środa, 12 marca 2014

Ciasto bananowe z orzechami i miodem. Na zdrowie :)

Piękna pogoda za oknem zachęca do zrzucania zimowych płaszczy i szalików. Dla wszystkich, którzy rozpoczęli dietetyczne przygotowania do wiosny, mam dziś ciekawą i bardzo lubianą w naszym domu wersję 'dietetycznego' ciasta. Czy faktycznie takie jest? Może lepiej niech się dietetycy wypowiedzą...z pewnością jest zdrowsze niż wszelkie kremowe, musowe i bezowe słodkości ;) 
Ciasto wychodzi absolutnie zawsze, jest szybkie w przygotowaniu, doprawdy zero filozofii.:) Każdy sobie z nim poradzi. 
Dziś proponuję wersję bananowo - orzechową, ale możliwości jest nieskończenie wiele chyba.. :)
Przepis znaleziony przez moją siostrę x czasu temu, tu. Od momentu kiedy zadebiutowała z nim podając z musem owocowym i lodami, ciasto to gości u nas regularnie, w coraz to innej wersji :)



Składniki:
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej lub innej
  • 70 ml mleka
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 70 g miodu
  • jabłko
  • 2-2,5 banany
  • spora garść posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:
1. W garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
2. Obrane banany i jabłko kroimy w kostkę (banan może być w dość grube 0,5-1cm plastry) i umieszczamy w misce.
3. Do miski z owocami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
4. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko wrzucamy do miski a białko ubijamy na pianę.
5. Do miski dodajemy pozostałe składniki, w tym także przestudzone mleko z miodem.
6. Na samym końcu dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy z całością.
7. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub tak jak ja to zawszę robię, do formy sylikonowej.
8. Pieczemy w 180'C około 40 minut. Po około 20 minutach można wysunąć ciasto z piekarnika i posmarować mlekiem.

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się taka wersja mojego ulubionego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł Wam do gustu i zachęcam do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...