czwartek, 17 kwietnia 2014

Bazyliowe tartaletki

Jutro postny dzień, dlatego jeszcze dziś proponuję Wam pyszne bazyliowe tartaletki z serkiem cytrynowym z białą czekoladą i truskawkami :) Może skusicie się jeszcze dziś, a może ktoś z Was zechce je upiec na nadchodzące święta? Muszę przyznać, że nie planowałam wcześniej zrobienia tych ciastek, trochę improwizowałam, ale ostateczny efekt bardzo mnie zadowolił i deser w tej postaci na pewno pojawi się w naszym domu jeszcze nie raz :) Polecam!


Składniki:
Ciasto na tartaletki:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 pęczki świeżej bazylii 
  • skórka otarta z połowy cytryny
Serek:
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka miękkiego masła
  • 1-2 łyżki jogurtu
  • nieco ponad pół białej czekolady
  • sok z połowy dużej cytryny
  • ew. cukier puder do smaku
  • + truskawki, płatki białej czekolady , odrobina skórki otartej z cytryny, liście bazylii - do dekoracji
Przygotowanie:
1. Liście bazylii miksujemy w blenderze z częścią oleju.
2. Jaja z cukrem ubijamy w misce na puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy na przemian: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i olej. Następnie dodajemy jogurt - 1-2 łyżki. Masa powinna być dość gęsta. 
4. Na końcu dodajemy zmiksowaną bazylię z olejem i skórkę otartą z wyparzonej i dobrze wyczyszczonej cytryny.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do sylikonowych foremek na tartaletki, pozostawiając ok 0,5 cm wysokości foremki. (babeczki mocno wyrastają). Pieczemy ok 30-35 minut w 180st. C. Warto upewnić się, czy babeczki są gotowe nakłuwając ja patyczkiem.
6. Po upieczeniu wyjmujemy  piekarnika i odwracamy górą do dołu, dociskając (żeby się  spłaszczyły ;) ) zdejmujemy foremki i studzimy.
7. Przygotowujemy krem: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Serek, miękkie masło, jogurt, sok z cytryny i roztopioną czekoladę mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wedle uznania możemy dodać cukier puder, jeśli wolimy słodszy krem.
8. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem, płatkami czekoladowymi, pokrojonymi truskawkami, liśćmi bazylii i skórką otartą z cytryny.


niedziela, 13 kwietnia 2014

Bardzo kremowy sernik kokosowy

Możliwe, że robi się u mnie nieco monotematycznie.. ciasta marchewkowe , serniki - ostatnio kokosowe..a wkrótce podam Wam kolejny przepis na przepyszne babeczki bazyliowe! Dziś jednak sernik. Tak przy niedzieli to chyba dobre ciasto do popołudniowej kawy. A nóż widelec ktoś z Was dopiero zamierza coś upiec, i pomysł na ten kokosowy sernik przypadnie mu do gustu. 
Będzie on także idealny na nadchodzące święta. Nie jest tak okrutnie słodki, jak mazurki i babki oblane czekoladą i lukrami.. no, to kto się skusi? :)


Składniki:

  • 500 g sera w wiaderku - naturalnego
  • 250 g Mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • na wierzch:
    - 3-4 łyżki mleka kokosowego
    - 1 szklanka wiórek
  • na spód
    - 2 duże Princessy kokosowe
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia (okrągłą, 20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Wafelki kokosowe kroimy na mniejsze kawałki ok 2 cm długości, następnie rozwarstwiamy na poziomie środkowej warstwy. Tak przygotowanymi wafelkami wykładamy spód formy. Ustawiamy piekarnik na 160 st. C (bez termoobiegu)
2. Ser z wiaderka i mascarpone łączymy z cukrem za pomocą miksera.
3. Następnie do serków dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. Dodajemy po jednym jajku wciąż miksując.
4. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.Masa będzie dość rzadka, ale w moim przypadku też tak było i wszystko wyszło ok :)
5. Przygotowaną masę delikatnie przelewamy do formy. Władamy do piekarnika i pieczemy 1,5h. 
6. Przed wyjęciem z piekarnika wierch posypujemy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z 3-4 łyżkami mleka kokosowego. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni, a sernik pozostawiamy do wystudzenia. Po około pół h. Sernik można przenieść w zimne miejsce, np. do piwnicy. Podajemy całkowicie schłodzony.



środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto czekoladowe z gruszkami

W środku tygodnia mam dla Was przepis na pyszne ciasto :) Jest naprawdę dobre, wilgotne z dużą ilością owoców a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Coś dla fanów połączenia czekolady z gruszkami. Naprawdę gorąco polecam.



Przepis zainspirowany TYM i zmieniony wedle mojego uznania :)
Składniki:

  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 4  łyżki cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 3,5 gruszek
  • wiórki z białej czekolady

Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, wciąż miksując
2. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy mleko, wciąż miksując. Masa powinna być gęsta. (w zależności od tego jaka jest masa można dodać więcej mleka lub mąki)
4. Obieramy gruszki. 2,5 z nich kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Gotową masę przelewamy do okrągłej formy(20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pozostałe gruszki kroimy w dość grube plastry i układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami czekoladowymi.
6. Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w 180st. C. (sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe)  Studzimy przy otwartym piekarniku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...