Składniki:
Spód:
- 154g ciasteczek Oreo Choco Cream
- 50g ciasteczek typu Petitki
- 50 g roztopionego masła
- 750g sera twarogowego z wiaderka
- 1 i 3/4 szklanki jagód
- cukier puder- wedle uznania
- żelatyna ( ok 5 łyżeczek)
- 0,5 szklanki gorącej wody
- duuuża garść truskawek
- galaretka truskawkowa
- 0,5 szklanki wody
Wykonanie:
1. Ciastka kruszymy lub miksujemy np. blenderem. Masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami. Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód i boki) formę i ugniatamy łyżką aby wyrównać i "ubić" spód. Wkładamy do lodówki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z jagodami i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy w lodówce.
3. Gdy masa serowa stężeje, galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody. Truskawki miksujemy blenderem i dodajemy do nich galaretkę. Całość wylewamy na sernik. Chłodzimy w lodówce.
4. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Jaki wysoki! :d Uwielbiam takie :) Chociaż w jagodach kocham się niesamowicie to szkoda by mi ich chyba było do sernika, uwielbiam je w wersji saute :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda! Oj, u nas zniknąłby błyskawicznie...
OdpowiedzUsuńPiękny!Zapisuję do zrobienia bo na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńBoski :)
OdpowiedzUsuńwypróbowany przepis, jest super :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń