Jak sami widzicie, na blogu zaszły zmiany. Nie jest to dokładnie to, czego chciałam, gdyż moje ograniczone zdolności w zakresie grafiki komputerowej i ogólnie tworzenia stron skutecznie uniemożliwiły mi uzyskanie zamierzonego efektu. Nie mniej jednak póki co zadowala mnie efekt jaki osiągnęłam. Strona została odświeżona i nabrała delikatniejszej, wiosennej formy. Mam nadzieję, że się Wam podoba.
Odbiegając nieznacznie od wielkanocnych inspiracji, ale nadal pozostając w klimacie słodkich wypieków z serem, mam dziś przepis na przepyszne rollsy - waniliowe drożdżówki z serkiem.
Odbiegając nieznacznie od wielkanocnych inspiracji, ale nadal pozostając w klimacie słodkich wypieków z serem, mam dziś przepis na przepyszne rollsy - waniliowe drożdżówki z serkiem.
Coś wspaniałego. Takie zwyczajne, proste... a ten smak! Zdecydowanie to jeden z moich najlepszych drożdżowych wypieków. Ciasto jest delikatne, miękkie, razem z serem i polewą tworzą wilgotną całość. Oczywiście świetnie komponują się zarówno z filiżanką kawy, jak i kubkiem ulubionej herbaty. Idealne na drugie śniadanie, albo poobiedni deser. Można przygotować je z serkiem, tak jak ja, lub przełożyć czekoladą, dżemem lub innym ulubionym dodatkiem. Przepis zdecydowanie wpisuje się na stałe do naszego menu :)
Składniki:
Ciasto:
- 410 gram mąki pszennej
- 8 gr drożdży instant
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- cukier waniliowy z pomarańczą (można zastąpić cukrem wanilinowym)
- 35 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 170 gram serka waniliowego np. homogenizowanego
Masa serowa:
- 250 g białego sera kremowego lub twarogowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru, do smaku
- cukru waniliowego z pomarańcza (można zastąpić cukrem wanilinowym)
- kilka kropel soku z cytryny, do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba - zaczynamy od suchych a następnie dodajemy mokre produkty. Włączamy program wyrabiania ciasta. (lub zwyczajnie umieszczamy je w misce i wyrabiamy ręcznie)
2. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe, ciche miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy serek - mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
3. Po wyrośnięciu, ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 3 mm. Całość smarujemy serkiem i zawijamy w 'roladę'. Kroimy w plastry ok 1,5 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok 10 min.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku dokładnie smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15- 20 minut, do momentu, aż nasze rollsy uzyskają piękny, złocisty kolor.
5. Jeszcze ciepłe, lukrujemy.
ależ pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Idealne z kubkiem kakao.
OdpowiedzUsuńAle tu pięknie! Aż człowiek się uśmiecha gdy wchodzi ;)
OdpowiedzUsuńBułeczkę kradnę, idealna teraz do kawki ;)
Dzięki za miłe słowa:) Zachęcam do pieczenia i dzielenia się opiniami :)
Usuń