Skoro już szykuje się wielki come back z wakacji, piekę dziś ulubione ciasto mamy (a przynajmniej takie, na które zawsze ma ochotę:P) jednak w nieco odmienionej wersji.
Zanim jednak powstanie, mam dla Was kolejną szybką propozycję, w wersji wielkanocnej.
Tak, zwykłe tradycyjne "szyszki", "jeżyki" czy jak, kto to nazywa. Odpowiednio udekorowane, mogą tworzyć ładną ozdobę świątecznego stołu, a chyba wszystkie dzieciaki za nimi przepadają:) I robi się je błyskawicznie!
Składniki:
- paczka krówek np. 250g
- paczka preparowanego ryżu ok. 100 g
- czekolada
- łyżka masła
- herbatniki (np. holenderskie pół słodzone)
- 'dekoratory'
1.Roztapiamy w rondelku masło, zmniejszamy ogień i wrzucamy krówki, czekamy aż się rozpuszczą mieszając co jakiś czas.
2. Gdy krówki staną się płynnę, wrzucamy do garnka preparowany ryż i mieszamy wszytsko do połączenia.
3. Łyżką nakładamy ryż do kokilek i ugniatamy dość mocno.
4. Po ostygnięciu, gdy krówki zwiążą, przy użyciu noża wyciągamy ryżowe babeczki z kokilek.
5. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gdy zaczyna gęstnieć zamaczamy 'górę' babeczek i kładziemy na niej herbatnika.
6. Dowolnie dekorujemy.
Korzystając z zaproszenia od Veggieola biorę udział w konkursie wielkanocnym.
Wszystkich zachęcam do przyłączenia się do świetnej zabawy :)
Pięknie wyglądają. słodkości :)
OdpowiedzUsuńPyszne ...
Bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i pomysłowe, byłoby mi miło, gdybyś dodała je do mojego konkursowego zbioru przepisów wielkanocnych, zapraszam :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję:) Chętnie się przyłączę do zabawy:) Pozdrawiam!
UsuńUrocze :) Piękne dekoracje :)
OdpowiedzUsuńwow!! cudeńka że aż mi się buzia uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam:) To bardzo fajnie, usłyszeć miłe słowa uznania:)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne! ; )
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona.