Przepis dostałam od przyjaciółki i lekko zmodyfikowałam.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklani mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki wody
- aromat migdałowy
- + Malibu
- 400 ml śmietany gęstej 18%
- 2 śnieżki
- ok 200 gr wiórków kokosowych
- biała czekolada
- 1/5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- aromat migdałowy
- opcjonalnie cukier ( ja dodałam 2 łyżki)
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Włączamy piekarnik na 180 st.C , blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy dodając wodę i odrobinę aromatu.
3. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
4. Gotową masę wylewamy na blachę i pieczemy ok 20-30 min. do momentu aż biszkopt się zarumieni.
5. Po upieczeniu chłodzimy biszkopt i zimny skrapiamy Malibu.
Krem:
1.W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę z mlekiem i żelatyną. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Gęstą śmietanę miksujemy z 2 Śnieżkami, dodajemy wiórki kokosowe i przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy odrobinę aromatu migdałowego i cukier.
4. Całość wykładamy na skropiony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy w lodówce.
Pyyyyyyycha!:)
Delikatny biszkopt i kokosowy krem z białą czekoladą - to brzmi jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - zwłaszcza krem! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń