Mój przepis nowością nie powiewa, widziałam, że sporo osób robi to ciasto z podobnego przepisu. Ja inspirowałam się tym, od Kasi Guzik i odrobinę go pozmieniałam.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki cukru pudru cytrynowego
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 550 g rabarbaru
- spora garść truskawek
- 100g roztopionego masła
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru pudru cytrynowego
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
1. W jednej misce łączymy przesianą mąkę z cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
2. W drugiej misce łączymy maślankę, jajka i olej. Mieszamy do połączenia i stopniowo dodajemy zawartość pierwszej miski, energicznie mieszając do dokładnego połączenia składników.
3. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35.
4. Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ją. Odkładamy do lodówki.
5. Obrane truskawki kroimy na pół, lub na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta.
6. Rabarbar obieramy i kroimy na ok 1-1,5 cm kawałki. (2-3 sztuki zostawiamy na razie w całości).
7. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią pokrojony rabarbar, posypujemy lekko cukrem i mieszając czekamy aż puści sok ok 2-3 minut. Odsączamy
8. Uzyskany mus z kawałkami owoców nakładamy na ciasto. Pozostałe 2-3 obrane sztuki kroimy prosto na ciasto.
9. Wierzch obficie posypujemy kruszonką.
10. Całość pieczemy w 180st.C przez dobrą godzinę, lub do suchego patyczka.
Ooo tak, to ciasto wygląda super:)
OdpowiedzUsuńMniami, ponadczasowa klasyka. Cudowne :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak przed spaniem pomyśleć o kawałku drożdżowego placka, mniam.
OdpowiedzUsuńale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń