Jako, że pogoda i temperatura sprzyjają, a obronę (egzamin magisterski! ;) ) mam już za sobą.. poważnie trzeba się zastanowić nad wakacyjnymi planami ;)
Chciałam zrobić jakieś malinowo - borówkowe smakołyki, jednak widok małych dojrzałych moreli sprawił, że szybko zmieniłam zdanie :) Ciasto wyszło pycha:) Aż sama jestem w szoku, że mi tak smakuje (być może z powodu ograniczenia słodyczy w ostatnim czasie i zawartości tych pysznych owoców :P )
Niby nic rewelacyjnego, proste szybkie ciacho, ale warto spróbować.
Ciasto waniliowe z morelami - improwizowane ;)
Składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki maślanki + duża łyżka jogurtu greckiego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru + łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie:
1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
2. Rozpuścić masło, dodać do niego maślankę, jogurt i jajka (zmieszać)
3. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać trzepaczką do połączenia, dodać cukier.
(jeśli uznacie, że masa jest zbyt płynna dodajcie trochę mąki , jeśli zbyt gęsta - maślanki)
4. Wylać do foremek. Na wierch układać połówki umytych moreli.
5. Piec około 45 min w 180st.C
Wanilia i morele to wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZa przepis zaraz się biorę, bo zdaje się nieskomplikowany- co lubię;) Ciekawi mnie mocno gdzie w Polsce można take cudne papierowe foremki znaleść??? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) foremki kupiłam będąc w Bergen :)
Usuń