Ot, takie szybkie babeczki idealne do herbaty. Mocno cytrynowe, wilgotne w środku, z dodatkiem świeżych owoców - w sam raz na poobiedni deser. :)
Składniki:
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- kisiel cytrynowy ( na jeden kubek)
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z jednej cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- garść świeżych malin
1. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, kisiel, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
2. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodajemy zawartość pierwszej miski do drugiej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
3. Ciasto przelewamy do foremek (dobrze jest wyłożyć je papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, gdyż w przeciwnym razie prawdopodobnie ciasto przyklei się do ścianek formy) układamy na wierzchu maliny i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok. 40 min, lub do 'suchego patyczka.'
Babeczek nigdy za wiele :) Kradnę jedną i uciekam :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!