Składniki:
Spód:
- ok 90 g małych herbatników pół na pół z pierniczkami
- 35 g masła
- 0,5 kg sera do sernika waniliowego
- 1 budyń czekoladowy
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 50 g masła
- czekolada Milka w proszku
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy, ciasteczka kruszymy i wszystko razem mieszamy. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ugniatamy łyżką aby wyrównać spód i wkładamy do lodówki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy składniki na masę serową. Do sera dodajemy jajka, następnie cukier puder, budyń i na końcu czekoladę. Całość przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st.C na około godzinę.
3. Polewa: W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego na oko czekoladę Milkę w proszku, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość.
Przed podaniem tworzymy kornecik z papieru do pieczenia, przelewamy do niego czekoladę i dekorujemy schłodzony już sernik.
Czemu dopiero teraz na niego trafiłem? Wygląda rewelacyjnie, a takie korzenne smaki jak najbardziej do mnie już przemawiają. :)
OdpowiedzUsuńzawsze znajdzie się jakiś powód, żeby go zrobić.. :)
Usuń