Serników nigdy dość :) Jakiś czas temu zakochałam się w przepisie i zdjęciach sernika z nutellą i mlekiem w proszku, na stronie Tajniki smaku. Z tego miejsca dziękuję za tą inspirację:) Pozmieniałam nieco w przepisie, odpuściłam sobie spód, ze względu na wystarczająco ogromną ilość kaloryczną w samej masie serowej.. i w efekcie otrzymałam kolejne genialne ciasto! Jak już za sto lat będę miała własną kawiarnie to właśnie ten oto sernik, wraz ze Śliwkowym z nutą cynamonu i ganache, oraz naszym ulubionym normalnym będą w stałym menu, codziennie na zmianę! :)
Składniki:
- 500g sera twarogowego w wiaderku
- 1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany 36%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki nutelli
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
1. Ser twarogowy miksujemy na niskich obrotach, dodając śmietanę, jajka, cukier, mleko w proszku i proszek budyniowy.
2. Masę dzielimy na 2 porcje. Do jednej z nich dodajemy podgrzaną Nutellę. (obie masy powinny mieć podobną konsystencję, dlatego w razie potrzeby do mlecznej można dodać jeszcze trochę śmietany, lub mleka w proszku)
3. Boki formy wykładamy paskiem z papieru do pieczenia. Na środek spodu formy nakładamy, łyżkę mlecznej masy, a następnie łyżkę kakaowo-orzechowej masy i tak na zmianę, do wyczerpania składników.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st. C na 10 minut, następnie zmniejszamy do 140 i pieczemy ok. 1h.
5. Po upieczeniu zostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wynosimy w chłodne miejsce i zostawiamy do schłodzenia najlepiej na całą noc.
piękne paseczki:)
OdpowiedzUsuńŚiczny w przekroju, chętnie bym taki upiekła :D!
OdpowiedzUsuńWłaśnie po raz drugi zakochałam się w sernikach! :P Cudo!
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-w-kuchni.blogspot.com
O tak, serników nigdy dość. Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń