Miałam nie piec, wiem! Ale akurat kiedy zaczęłam moją dietkę natknęłam się na dietetyczne ciasto marchewkowe od abcdieta od kuchni. No i upiekłam! Ale cóż złego jest w cieście z marchewki, z płatkami owsianymi, miodem, przyprawami, odrobiną oliwy z oliwek i suszonymi owocami lub orzechami. Okey, trochę kalorii ma, ale przecież jeśli kawałkiem takiego ciasta zastąpię śniadaniowy jogurt z musli, lub bułkę z serem, to chyba nic złego mi się nie stanie ;)
Ciasto jest aromatyczne, odchudzone, zdrowe i smaczne. Idealne na drugie śniadanie, jako element 'słodyczy' w ciągu dnia.
Polecam!
Inspirowałam się przepisem z wyżej podanej strony i nieznacznie pozmieniałam proporcje i składniki dostosowując do mojej formy 18 cm średnicy.
Składniki:
- 350 g drobno tartej marchwi
- 120 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 4 małe jajka
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- 2 płaskie łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta świeżo zmielonych przypraw do piernika lub podobnych (ja użyłam młynka z serii Specialite Kamis'a z przyprawami do kawy)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka posiekanych płatków migdałowych
- garść posiekanej na mniejsze kawałki suszonej żurawiny
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
- płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta myjemy i obieramy marchewki a następnie ścieramy je na tarce, na drobnych oczkach. Płatki owsiane milimy w młynku do kawy na mąkę a suszoną żurawinę kroimy na mniejsze części.
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę i następnie stopniowo dodajemy do nich żółtka dalej miksując na niskich obrotach.
2. Do przygotowanej masy z jajek dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i oliwę i ponownie mieszamy.
3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z płatków owsianych, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. oraz kakao. Całość mieszamy do dokładnego połączenia
4, Do gotowej masy dodajemy płatki owsiane, kokos, płatki migdałowe i żurawinę, ponownie mieszamy.
5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę.
6. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy ( w przypadku formy z wyjmowanym dnem , w przeciwnym razie można poczekać z ta czynnością jakieś 10-15 min do lekkiego przestudzenia) następnie studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.
7. Dekorujemy serkiem homogenizowanym i prażonymi na suchej patelni migdałami.
cudowny kawałek ciasta!
OdpowiedzUsuńBo po prostu nie da się nie piec! ;)
OdpowiedzUsuń