wtorek, 10 marca 2015

Odchudzony sernik kawowy z nutką czekolady

Kontynuując eksperymentowanie w dziedzinie serników na greckiej ziemi, tym razem postanowiłam przygotować ten deser na bazie delikatnego, kremowego serka. Coś w rodzaju naszego serka Almette. Myślę, że nada się każdy inny tego typu serek,najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu. Można użyć również Philadelphii, albo po prostu chudego sera do serników.

Mój domownik niby nie przepada za kawowymi słodkościami, ale jogurty które dość namiętnie kupuje i spożywam, zawsze do połowy są przez Niego wyjadane. Postanowiłam, więc zrobić sernik o podobnym smaku, skoro obu nam tak smakują :) Oczywiście starałam się nieco odchudzić ten sernik. Zamiast cukru jest miód. Może to nie mniej kalorii, ale za to zdrowiej. Chudy ser, bez kremówki, ale na 1,5% mleku. Ok. pokusiłam się o Nutellę i ciasteczkowy spód, ale tylko ze względu na Kostiego. Niech ma łasuch coś w gratisie, w końcu ja i tak skuszę się tylko na jeden, no maksimum dwa kawałki! W każdym razie, myślę, że ze spokojem można je pominąć :)
Efekt wyszedł bardzo zadowalający! Sernik był naprawdę smaczny i nawet nie wiem kiedy zniknął.


Składniki:

  • 550 g kremowego serka o małej zawartości tłuszczu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 małe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka Nutelli lub innej masy czekoladowo - orzechowej (można zastąpić łyżką kakao lub całkowicie pominąć)
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • ciasteczka Oreo lub inne np. Hity

Przygotowanie:
1. Kawę, miód i Nutellę rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku. Gdy osiągnie temperaturę pokojową mieszamy z chudym kremowym serkiem, do uzyskania gładkiej konsystencji (można sobie pomóc blenderem). Dodajemy także 2 łyżki budyniu czekoladowego (lub waniliowego) i ponownie mieszamy.
2. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, o średnicy 18 cm. wykładamy połówkami ciasteczek (musimy je rozkleić i układać kremem do góry. Nie martwcie się jeśli się trochę pokruszą)
4. Masa serowa wyjdzie rzadka dlatego do formy przelewamy ją bardzo delikatnie, najlepiej po łyżce. 
W moim serniku masa i tak miejscami 'podmyła' ciasteczka, co ostatecznie zaowocowało fajnym efektem ciasteczek na różnym poziome sernika, w różnych kawałkach, Więc to nawet dobrze, że tak się stało :) 
5. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy a sernik chłodzimy pozostawiając go w środku przy uchylonych drzwiach piekarnika.



9 komentarzy:

  1. Pyszny, jak każdy sernik. Na dodatek jeszcze nutka czekolady, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny! Kocham kawowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zauważyłam, że u Ciebie też niedawno był kawowy sernik, prezentuje się jeszcze pyszniej :)

      Usuń
  4. Ja niekoniecznie przepadam za kawowymi wypiekami, ale przyznam, że wizualnie sernik przepięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zmniejszyc ilość kawy i zastąpić kakao lub Nutellą rozpuszczonymi w mleku :)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :) Kawowe słodkości to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...