Okej.. w adwencie nie miałam jeść słodyczy, co oczywiście mi nie wyszło :P Powoli kończę więc ten rok z nieco ponad przeciętną wagą i wiecznie niezaspokojoną ochotą na coś słodkiego.. Nie martwi mnie to jednak jakoś przeraźliwie bo od stycznia zaczynam moją coroczną dietę cud :P...
Ostatnio zrobiłam nasz ulubiony sernik. Jak pisałam w poście na jego temat, ciasta wystarcza na nie za dużą blachę prostokątną i keksówkę. Tym razem postanowiłam część ciasta na keksówkę nieco zmodyfikować. Wyszło może nie specjalnie pięknie... ale za to przepysznie! Dlatego gorąco polecam oba serniki na świąteczny deser! <3
Przepis jest taki sam jak na nasz najlepszy sernik, dodałam tylko modyfikację na ilość keksówki, ale możecie tak zrobić całą porcję zwiększając adekwatnie ilość kakao, orzechów i czekolady :)
Składniki:
- 1kg sera w wiaderku
- 8 jaj
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2x kremówka 200 ml
- 2x budyń śmietankowy
- biszkopty
- 3 łyżki kakao
- 2 garści orzechów włoskich
- pół kostki czekolady z orzechami siekanymi
Wykonanie:
1.Piekarnik ustawiamy na 175-180 st.C
2.Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy do nich szklankę cukru
3.Ser miksujemy z żółtkami, dodajemy do niego pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy 2 budynie.
4.Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i dodajemy ją do masy serowej.
5.Mieszamy wszystko razem do połączenia składników.
6.Dno blachy wykładamy biszkoptami i delikatnie wylewamy na nią masę serową.
7.Do pozostałej masy dodajemy kakao i mieszamy.
8.Dno keksówki wykładamy biszkoptami i posypujemy posiekanymi orzechami. Do tak przygotowanej keksówki wlewamy masę serową i posypujemy ją posiekaną na małe paseczki czekoladą z orzechami.
7.Pieczemy ok 45 minut.
Sernik , czekolada i orzechy ... czego chcieć więcej ? :)
OdpowiedzUsuń