No nie wyrabiam się... niby to tylko wstawienie wpisu, ale no nie wyrabiam się..;)
Tak jak obiecałam, podaję dziś przepis na kolejne ciasto marchewkowe. Było tak pyszne, że już nie wiem sama, które z wszystkich, jakie zrobiłam był najsmaczniejsze ;P Ale polecam niezmiernie bo to w końcu ciasto marchewkowe.. mniam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 i 1/3 szklanki cukru + cukier waniliowy (1 opakowanie)
- 1 szklanka oleju
- 3 duuuże startej marchewki
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskie
- 5 dużych jajek
Polewa:
- 4x łyżeczka masła -> zmiksować
- cukier puder + cukier waniliowy - do smaku
- 25 dag serka np. homgenizowanego/mascarpone
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy pomału, po jednej łyżce cukier, ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
2. Do masy dodajemy wymieszane: mąkę, sodę cynamon i sól , oraz olej i sok ananasowy, miksując na wolnych obrotach.
3. Na koniec wsypujemy startą marchew i orzechy. Całość delikatnie mieszamy.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C, do tak zwanego suchego patyczka
Uwielbiam ! Jedno z moich ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe ciacho w każdym wydaniu ;) a zwłaszcza z tą pyszną polewą :)
OdpowiedzUsuńpiękny, piękny, piękny!
OdpowiedzUsuńoh.... wygląda pysznie i ta polewa <3
OdpowiedzUsuńOk ile czasu trwa pieczenie?
OdpowiedzUsuńpięknie ozdobiony!
OdpowiedzUsuń