Dni uciekają mi ostatnio niesamowicie szybko.. Szkoda, bo są naprawdę piękne, słoneczne i nawet całkiem ciepłe. Liście nabierają coraz bardziej intensywnych kolorów a to wszystko dzieje się jakoś tak, obok mnie mam wrażenie.. Ale nie, nie.. nie narzekam :) To bardzo dobrze, że taka 'zajęta' jestem. Trzeba pracować, aby realizować swoje plany. A moja praca i plany baaardzo mi się podobają :) tak więc jak najbardziej pozytywnie!
Korzystając z prawie wolnego weekendu wyczarowałam kolejny sernik.
Nadal pozostaję w jesiennych klimatach. Połączyłam tu smak kremu kasztanowego z dżemem figowym. Sernik wykonałam praktycznie według tej samej receptury, co Sernik śliwkowy z nutą cynamonu i ganache, zmieniając tylko poszczególne elementy. Wyszło równie smakowicie :)
Składniki:
Spód:
- 120 g dowolnych herbatników w czekoladzie
- łyżka miękkiego masła
- dżem figowy (najlepiej domowej roboty)
Masa serowa:
- 0,5 kg mielonego sera twarogowego w wiaderku
- 100 g gęstej śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki kremu kasztanowego (u mnie TAKI)
- 2 łyżki budyniu kakaowego
Ganache:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kremu kasztanowego
- ok 50 ml kremówki
Przygotowanie:
Spód:
1. W pojemniku od blendera umieszczamy herbatniki i miękkie masło, miksujemy ok 30 sek. Zmiksowane ciastka z masłem przekładamy do formy, wyrównujemy i dociskamy tworząc spód pod sernik.
2. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową. Gdy ta będzie gotowa, schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem figowym i na to wylewamy masę serową.
3. Piekarnik ustawiamy na 180st.C
Masa serowa:
1. Do miski wkładamy ser, dodajemy śmietanę i cukier puder. Chwilkę miksujemy do połączenia składników.
2. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując.
3. Teraz czas na krem kasztanowy. Do masy dodajemy 2 łyżki kremu, oraz 2 łyżki proszku budyniowego i dokładanie mieszamy masę (jednak sumując czas miksowania starajmy się to robić krótko, lub na niskich obrotach tak, by nie napowietrzać nadmiernie ciasta.)
4. Gotową masę przelewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 min w 180 st. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy kolejne 40-50 minut.
5. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku. Następnie wynosimy go w zimne miejsce lub wsadzamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jestem po wrażeniem, fantastyczny sernik:)
OdpowiedzUsuńMega ,nowość wśród sernikowych smaków i jaka smaczna!.
OdpowiedzUsuńkasztanowy z figami?? o boże, kocham to!! :D
OdpowiedzUsuńprezentuje się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe słowa i zachęcam do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńMmm, z nutą kasztanową musiał smakować obłędnie! Podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńWow, ten sernik musiał być obłędny! *.*
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! :)
Świetny pomysł!