czwartek, 5 lutego 2015

Domowe bułki mieszane

Dzień dobry! 
Nie mogę się nacieszyć tą piękną pogodą, jaka u mnie panuje. Doszły mnie słuchy, że w Poznaniu wreszcie śnieżnie się zrobiło, choć przyznam szczerze, że wcale nie zazdroszczę. ;) Wiosenna aura, jaka panuje na Krecie, zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Bo czy jest coś przyjemniejszego niż spacer w słońcu, bez konieczności nakładania na siebie kilku warstw ciepłych ubrań, kurtki, czapki i szalika? No, ale jak kto woli..:)

Bez względu na to, gdzie, jaka pogoda panuje, dla osób lubiących gotowanie i pieczenie, chwile spędzane w kuchni są zawsze przyjemne. Dzisiejszym przepisem, chciałabym więc szczególnie podzielić się z Tymi, którzy postanowili zostać jednak w zaciszu pieca. Nawet do sklepu nie trzeba się ruszać, po żadne świeże pieczywo, bo sami je upieczecie! Pyszne bułki. Tak, to jest właśnie plan na dziś.


Przepis znalazłam TU i nieznacznie pozmieniałam. 
Przepis (na 6 bułek):

  • 500 g mąki (wymieszaj jakie lubisz , ja dałam ok 300 g mąki pszennej różnych typów, 100 g mąki żytniej, 50 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki pszennej podobnej do krupczatki)
  • 8 gram drożdży instant
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 350 ml wody + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • + mąka do podsypywania stolnicy i opruszenia uformowanych bułek
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba. Nastawiamy na wyrabianie.
2. Piekarnik nagrzewamy do 50 st. C. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i wstawiamy do ciepłego, wyłączonego piekarnika na wyrastanie. 
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (nastąpi to całkiem szybko) przekładamy zawartość miski na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie spłaszczamy i składamy w tzw. kopertę. Czynność powtarzamy kilkakrotnie.
4. Formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 6 części. Z każdej części ciasta formujemy mniejsze wałki a następnie składamy w supełki zawijając jeden koniec do środka a drugi pod spód. 
5. Uformowane bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do wyłączonego piekarnika nagrzanego do 50 St. C do kolejnego wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte bułeczki wyjmujemy ostrożnie z piekarnika. Zmieniamy ustawienia i włączamy grzanie na 200 st.C. Przed pieczeniem bułek, delikatnie opruszamy je mąką i spryskujemy wodą aby skórka była chrupiąca. (Zamiast spryskiwać wodą, można również wstawić na dno piekarnika, na czas pieczenia naczynie żaroodporne z wodą,) 
7. Pieczemy ok 20 minut. Studzimy na kratce



Najlepsze świeżo upieczone, jeszcze ciepłe :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...