Święta i po świętach. Tak długo na nie czekałam, bo związane były z przyjazdem do Polski. Calutki tydzień a nawet troszkę dłużej..a minęło tak szybko! Chciałam dodać więcej wielkanocnych przepisów, ale zwyczajnie nie dałam rady. Będąc jeszcze w domu, przed samymi świętami mieliśmy mnóstwo pracy z produkcją sera i czasu nie było nawet na zmywanie naczyń pozostawionych w kuchni, nie mówiąc o pieczeniu.. Kiedy całe szaleństwo związane z zamówieniem się skończyło, został mi już tylko jeden dzień do wyjazdu do Polski i nie było opcji, aby przeznaczyć go, na siedzenie w kuchni. Dom czekał na ogarnięcie, zakupy i jeszcze obowiązkowa kawa ze znajomymi :)
Czas w moim domu w Poznaniu spędziłam bardzo miło. To chyba jeden z najprzyjemniejszych aspektów wyprowadzek - powroty do domu rodzinnego. Czujesz że wszyscy za którymi tęskniłeś, czekali na Ciebie z niecierpliwością i tęsknotą. A kiedy już jesteś na miejscu rozpływasz się. Uściski najbliższych, bezpośrednie rozmowy twarzą w twarz, odwiedziny u znajomych, domowe smaki, spacery z psem - wszystko to za czym tęskniłeś jest w zasięgu ręki:)
Tydzień zleciał niesamowicie szybko i jestem już u siebie, ale tu czeka mnie 'kolejna' Wielkanoc. :)
Wszystkie moje niespełnione obietnice i plany związane z wielkanocnymi wypiekami, postaram się nadrobić w przyszłym roku a tym czasem zachęcam do zapoznania się z przepisem na sernik kokosowy z truskawkami. :)
Składniki:
- 0,5 kg sera mizithra lub twarogu na sernik (użyłam President)
- 35 g zmielonych wiórków kokosowych
- 20 gm zmielonych płatków migdałowych
- 120 ml mleczka kokosowego
- 50 ml kremówki
- 2 łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego
- 2 duże jajka
- 75 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- biszkopty do wyłożenia formy
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki kremówki
- 20 g białej czekolady/ lub wiórki kokosowe
- garść świeżych truskawek
Przygotowanie:
1. Dno małej, okrągłej formy wykładamy biszkoptami. Piekarnik ustawiamy na 175 st. C
2. W dużej misce umieszczamy ser, cukier puder i jajka. Składniki blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy zmielone wiórki kokosowe, płatki migdałowe i proszek budyniowy i dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy mleczko kokosowe, kremówkę i kilka kropel doku z cytryny i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
4. Przygotowane ciasto przelewamy na biszkoptowy spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika. po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny.
5. Studzimy w zamkniętym piekarniku, po czym wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
6. Dekorujemy polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej z kremówką czekolady. Po zastygnięciu ozdabiamy truskawkami i wiórkami z białej czekolady, bądź kokosowymi.
Rzeczywiście delikatny, tak aksamitny! Kocham każdy sernik byleby nie miał rodzynek :D
OdpowiedzUsuń