Planowanie, zakupy, wykonanie.. książkę bym chyba mogła napisać o całej genezie powstawania tego tortu!
Długo nie mogliśmy się zdecydować jaki smak.. jakie produkty kupić, jak udekorować..
Ostateczny efekt wszystkich zadowolił, a najbardziej chyba mnie! Jeszcze nigdy ciasto, które zrobiłam nie zniknęło tak szybko! :)
Osobiście nie jadłam, bo za różanymi smakami nie przepadam, no z wyjątkiem pączków z różą ;) Ale po ilości pochwał, które usłyszałam wnioskuję że był pyszny.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g mąki
- szczypta soli
Krem:
- 2x kremówka 200 ml
- serek mascarpone 250 g
- serek homogenizowany naturalny 200 g
- cukier puder
- + marmolada różana i dżem z owoców leśnych
Dekoracje:
- Biszkopty w kształcie serc
- czekoladowe dropsy
- marcepan
- + barwniki spożywcze
Wykonanie:
Biszkopt wg przepisu od Margarytki, z pominięciem soku z cytryny:
1. Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 oC. Tortownicę ( u mnie 20cmx9) wykładamy wyciętym papierem do pieczenia, uprzednio smarując ją delikatnie masłem.
Ja podzieliłam porcje na biszkopt na pół, gdyż robiłam jeden normalny, a drugi różowy z aromatem różanym. W związku z tym:
2. Oddzielamy białka od żółtek z 3 jaj. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno dodając 90 g cukru. Następnie do białek dodajemy żółtka - po jednym, mieszając. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy 100g mąki.
3.Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy i wstawiamy do piekarnika na ok.25-30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. (ja piekę bez termoobiegu)
4. Po upieczeniu, od razu wyciągamy blachę z piekarnika i wyjmujemy z niej biszkopt odwracając go górą do dołu ( dzięki temu biszkopt będzie idealnie równy , bez górki ) i odklejamy papier do pieczenia. Teraz niech biszkopt stygnie.
5. Powtarzamy czynności przygotowując drugi biszkopt, dodając do niego odrobinę barwnika i aromatu.
(No chyba, że macie 2 blachy tego samego rozmiaru, to za jednym zamachem.. ja się jeszcze nie dorobiłam ;) )
Krem:
1. Schłodzone kremówki ubijamy na bitą śmietanę (można dodać śmietan fix)
2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i serek naturalny.
3. Dodajemy cukier puder do smaku.
Itd:
1. Ostudzone biszkopty przecinamy, tak by otrzymać 2 z jednego.
2. Marmoladę różaną mieszamy w stosunku 3:2 z dżemem owoce leśne. (Dla mnie sama marmolada różana jest nie do jedzenia, zbyt intensywnie 'różana'.)
3. Biszkopty smarujemy mieszanką owocową i kremem, układając na zmianę jasny i różowy biszkopt.
4. Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy boki i górę.
5. Dowolnie zdobimy --> Biszkoptowe serduszka dookoła podstawy tortu, czekoladowe groszki , oraz wykonujemy róże z marcepanu.
Różyczki z marcepanu - jak je zrobić?
Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona tym, jakie to banalne i efektowne!
Zrobiłam także mały tutorial ;)
Barwimy marcepan na wybrany kolor, a potem postępujemy dokładnie tak, jak z tą... plasteliną :P.. no wykończyłam resztkę marcepanu na te 3 róże na torcie, ale lepi się tak samo.:)
Podczas rozwałkowywania marcepanu należy go lekko podsypywać mąką,żeby nie przyklejał się do stolnicy i wałka. a reszta to już tu:
Miłego dnia!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz