środa, 3 kwietnia 2013

Śniadaniowy budyń kawowy z musli na dwa sposoby.

Wspominałam już kiedyś o tym jak prześladują mnie kawowe smaki.. ? O tak, kawa i wszystko to, co kawę zawiera, jest pyszne!

Dziś mam dla Was propozycję śniadaniową, lub jak kto woli, zdrowo - deserową w dwóch wersjach :)

Budyń kawowy z musli, jogurtem naturalnym i syropem waniliowym
oraz
Budyń kawowy z musli, wiórkami kokosowymi i kokosowymi płatkami


Budyń robi się bardzo szybko a pozostałe składniki mamy 'gotowe'. W szybki sposób uzyskujemy więc  pożywne śniadanie i to w dodatku efektownie wyglądające :)

Składniki:
Budyń
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru (u mnie płaska łyżka Stevii)
  • 1 łyżeczka błonnika
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                     +
  • musli, granola lub inna mieszanka płatków zbożowych
  • jogurt naturalny (lub inny np. waniliowy)
  • syrop waniliowy (lub inny)
  • wiórki kokosowe
  • płatki śniadaniowe - kokosowe
  • listek mięty do dekoracji


Wykonanie:
(przed rozpoczęciem przygotowania budyniu uszykujcie miseczki. Ich dno wypełnijcie porcją musli)

1. 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki (125 ml)
2. Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy do niej kawę i cukier. Stawiamy na gaz.
3. Do szklanki wlewamy 125 ml mleka (pół szklanki) i dodajemy do niej łyżeczkę kakao, błonnik i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy łyżeczką lub blenderem do dokładnego połączenia.
4. Zawartość szklanki powoli wlewamy do gorącego (ale nie gotującego się) mleka z kawą i energicznie mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje.

Gotowy budyń przelewamy do uprzednio przygotowanych miseczek.
Teraz kombinacji jest nieskończenie wiele . Mi najbardziej podoba się wersja z jogurtem naturalnym.

1. Na porcję musli wylewamy budyń kawowy. (sięgając prawie połowy miseczki/szklanki)
2. Na budyń wysypujemy drugą warstwę musli i przykrywamy ją obficie jogurtem naturalnym (lub innym)
3. Na jogurt kładziemy ostatnią warstwę musli i budyniu. 
4. Całość oblewamy syropem waniliowym i dekorujemy. 


Wersja z wiórkami i płatami kokosowymi zawiera:
Musli na dnie, przykryte sporą warstwą budyniu posypaną wiórkami kokosowymi i ozdobioną płatkami śniadaniowymi - kokosowymi.

Wszystkich wielbicieli kawy zapraszam do wypróbowania!
mmm...


8 komentarzy:

  1. Sama nie wiem, który lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, biorę oba! Budyń kawowy już nawet brzmi cudownie dla takiej fanki kawy jak ja :) I te dodatki... Kokosowe płatki, granola... Same pyszności. To śniadanie definitywnie muszę kiedyś u siebie odtworzyć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się, że przypadł Ci do gustu i zachęcam do spróbowania, naprawdę warto :)

      Usuń
  3. ależ obłędnie wyglądają! oba pucharki są tak apetyczne, że nie wiem, na który bym się zdecydowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. yummy ! cudnie wygląda , pewnie że pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, z rozkoszą zjadłabym takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można je jeść na zimno, chłodząc je w lodówce? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jest taka, jak w zwykłym budyniu, wiec warto go przykryć folią lub obsypać wiórkami, jeśli przeszkadza Ci korzuch, ja akurat lubie go w budyniu;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...