sobota, 9 lutego 2013

Tort warstwowy

"Starzenie się jest obowiązkowe, dorastanie opcjonalne"
Zdecydowanie jest to motto przewodnie, wczorajszej imprezy, którą razem z koleżanką zorganizowałyśmy z okazji naszych urodzin.
Ano, czas pędzi coraz szybciej i choć na starość narzekać w wieku 24 i 28 lat nie można, to jednak świadomość tego co przemija, chyba z każdym rokiem daje się coraz bardziej we znaki..

Tort powstał właśnie na tą okazję a jako, że ostatnio wszyscy z tej grupy znajomych bardzo dbamy o kondycję (czytaj: każdy próbuje zrzucić kilka kg, które przybrał w ostatnich miesiącach) na torcie zamiast "18 urodzin.." znalazł się napis nieco inny ;)

Jeśli chodzi o sam tort..rewelacja! Gorąco polecam Wszystkim, którzy lubią ciasta czekoladowe i serniki.
Jest to połączenie brownie z sernikiem, przełożone kruchymi ciastkami nasączonymi kawą z Amaretto, kremem z orzechami i dżemem z czarnej porzeczki. Pyszność!


Składniki:
Brownie
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 szklanki mąki
  • opcjonalnie szklanka groszków czekoladowych
Sernik 
  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  •  2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Krem do przełożenia
  • 200 ml kremówki
  • 100g czekolady z orzechami
Pozostałe
  • ciasteczka w stylu Digestive lub herbatników BeBe
  • dżem z czarnej porzeczki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 50 ml wody i 25 ml Amaretto 
  • ulubiony krem do dekoracji (u mnie z braku czasu zwykły Krem czekoladowy 'z paczki' + 200 ml mleka


Wykonanie:
Brownie:
1. Włączamy piekarnik ustawiając na 175 stopni
2. W małym garnuszku roztapiamy masło i dodajemy cukier. Czekamy aż się rozpuści i gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Uważamy, żeby nic się nie przypaliło.
3. W tym czasie roztrzepujemy 4 jajka, dodając do nich kakao, sól, proszek do pieczenia, kawę rozpuszczalną i ekstrakt z wanilii. Do tej mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z cukrem i mieszamy do połączenia składników.
4. Przesiewamy mąkę do powstałej mieszanki i mieszamy. Gdy temperatura ciasta lekko się obniży dodajemy groszki czekoladowe (jeśli zrobimy to od razu, rozpuszcza się)
5. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia (ja piekłam na niedużej prostokątnej blasze do ciasta)
6. Pieczemy ciasto około 30 minut. Sprawdzamy testerem. 
Ciasto powinno być wilgotne i 'ciężkie'
7.Upieczone brownie, przecinamy na pół (tworząc mniejsze prostokątne 2 blaty i każdy z nich w poprzek tworząc 4 cienkie blaty ciasta)

Sernik:
1. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni
2. Ser miksujemy w misce na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy jajka i kwaśną śmietanę i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników.
3. Wykładamy dno takiej samej blachy jak w przypadku brownie papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę.
4. Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy w 200ºC , następnie zmniejszamy temperaturę do 175ºC i pieczemy dalej przez około 45 minut, lub dłużej jeśli jest taka potrzeba.
5. Po upieczeniu i ostygnięciu sernika przecinamy go na pół tak by utworzyć 2 mniejsze serniki wielkości 4 blatów brownie.

Krem:
1. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g. czekolady orzechowej z 50 ml śmietanki kremówki.
2. Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na bitą. 
3. Ostudzoną czekoladę wlewamy do bitej śmietany i mieszamy do połączeni składników. (początkowo masa może wydawać się mocno płynna, ale zapewniam że zwiąże się)

Budujemy tort:
1. Łyżeczkę kawy zaparzamy 50 ml wrzątku i dodajemy Amaretto. Niech ostygnie.
2. Pierwszą warstwę brownie pokrywamy jedną warstwą sernika. Na to układamy drugi blat brownie i smarujemy go obficie dżemem z czarnej porzeczki. 
3. Ciasteczka zamaczamy w ostudzonej kawie z Amaretto i układamy na warstwie dżemu. 
4. Dalej nakładamy sporą warstwę kremu czekoladowo-orzechowego i przykrywamy go drugą warstwą moczonych w kawie ciasteczek.
5. Trzeci blat brownie smarujemy obficie dżemem i przykrywamy nim ciasteczka (dżemem do dołu)
6. Następnie układamy drugą warstwę sernika i ostatni blat brownie.
7. Przygotowujemy dowolny krem i zdobimy według uznania.










4 komentarze:

  1. fantastyczny! :) i jaki wysoooki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna dekoracja! takie połączenie brownie i sernika to coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmm rozkosznie !!!! Jak ja lubię torty !!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...