czwartek, 4 lipca 2013

Torcik Letni z kremem jagodowym i owocami

Kolejna porcja jagód! 
Tym razem pragnę zaprezentować wspaniały wypiek, który nie dość, że nie wymaga dużego nakładu czasu,  smakuje wybornie, to w dodatku prezentuje się naprawdę pięknie :)
Inspirowałam się Torcikiem czekoladowym z Moich Wypieków i samo ciasto jest wykonane wedle tego przepisu z minimalnymi modyfikacjami. Reszta to już inwencja twórcza :) 

Mały ideał, sam w sobie.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • serek mascarpone 500g
  • 0,5 szklanki jagód
  • dżem z jagód ok 3-4 łyżki /jagodowy mus (własnej roboty ;))
  • cukier puder
  • aromat waniliowy
+ brzoskwinie z puszki, garść czereśni i trochę jagód ;)

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
1. "mokre składniki" łączymy w jednej misce, mieszając.
2. Do drugiej miski przesiewamy "suche składniki"
3. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do drugiej, dokładnie mieszając do uzyskania masy.
4. Formę do pieczenia (w tym przypadku forma do babki) natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i pieczemy w 180 st.C do uzyskania suchego patyczka, (ok 50 min.)

Krem:
1. Połowę kremu mieszamy mikserem z dżemem/musem jagodowym , dodajemy świeże jagody i jeszcze chwilę miksujemy. (dobrze, jeśli dżem jest domowej roboty, gęsty i świeżo zrobiony :) )
2. Do pozostałej części serka dodajemy cukier puder i odrobinę aromatu waniliowego.
3. Krem schładzamy do momentu dekorowania ostudzonego ciasta.

Składnie ;)
1. Ostudzone ciasto kroimy na 3 warstwy ( 2 grubsze i 1 cienką (będziemy z niej robić okruszki)
2. Pierwszy blat obficie smarujemy serkiem jagodowym i układamy na nim drugi blat.
3. Wierzch drugiego blatu smarujemy serkiem waniliowym i posypujemy pokruszonym ciastem (z 3 blatu ciasta). Następnie dekorujemy ciasto ulubionymi owocami. (brzoskwinie, jagody, czereśnie)
4. Chłodzimy w lodówce do momentu podania.


5 komentarzy:

  1. cudowny tort....pieknie wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jagodowy krem zawrocil mi w glowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, za miłe słowa :) Zapraszam też do wypróbowania przepisów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...