sobota, 15 marca 2014

Jogo - kokosowiec na owsianym spodzie

Czas na weekendowe słodkości ;) Jakiś czas temu widziałam przepis na ciasto iście kokosowe z płatkami owsianymi. Prezentowało się w moim mniemaniu tak zachęcająco, że jako fanka tych smaków nie byłabym sobą, gdybym wkrótce po tym nie upiekła go. Oczywiście pozmieniałam troszkę po swojemu i tak powstał ten oto jogurtowy kokosowiec z nutą czekoladową. 
No cóż, ciasto wyszło trochę suche, ale ja lubię wszelkie kokosowe specjały, więc w połączeniu z kawą nie ma się czego czepiać ;)


Przepis powstał na podstawie tego.

Składniki: 
Spód:

  • 1 i 2/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki kakao 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki bardzo miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • 3 żółtka 
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 
  • budyń śmietankowy (proszek)
  • ok 150 g wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie:
1. Składniki na spód mieszamy razem ze sobą. Niecały 2/3 masy wysypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie okrągła forma 20cm). Mocno dociskamy i wyrównujemy spód. 
2. Białka jaj ubijamy, dodając cukier, do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Następnie dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu dodajemy jogurt, stopniowo wciąż powoli miksując.
3. Do tak przygotowanej masy dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. 
4. Przekładamy nadzienie na spód i posypujemy pozostałą kakaową masą .
5. Pieczemy ok 40 minut w 180st. C
  

A już w niedługo pojawi się przepis na drożdżówki z cytrynowym serkiem. :)
Zapraszam! 

7 komentarzy:

  1. lubię takie wypieki :) aż jestem ciekawa jak wygląda po przekrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. OBŁĘDNY !!!!!
    Szkoda, że środka nie widać...ale i tak mamy na to ciasto wielką ochotę :):)
    Serdeczności!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam, zjedliśmy już wieczorem a zdjęcia robione przy świetle wychodzą raczej słabo. Ale u Oli in the kitchen można zobaczyć jak piękne wnętrze zachęcająco wygląda :)

      Usuń
  3. Ciasto mogło wyjść suche bo zmniejszyłaś ilość tłuszczu. Coś za coś. Ciesze się, że spróbowałaś i muszę przyznać, że twoje ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się cieszę, bo było naprawdę smaczne :) Dzięki za przepis! :)

      Usuń
  4. cos mi poszło nie tak? dziś upiekłam to ciasto i jestem zła bi mi opadło co zrobilam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia..wydawałoby się, że nie ma możliwości, żeby opadło, bo masa jest dość gęsta. Być może białka zbyt słabo ubiłaś, lub przebiłaś? Albo masa byłą zbyt delikatna, za mało wiórków i za dużo posypki na wierzch, pod której ciężarem ciasto opadło? Szkoda, że nie wyszło.. Może spróbuj według przepisu od Oli in the kitchen. :) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...