piątek, 25 stycznia 2013

Delikatny sernik z brzoskwiniami i cytrynową pianką

Wszystko zaczęło się od tego, że parę dni temu, kiedy rankiem weszłam do kuchni, na blacie stała duża puszka z brzoskwiniami. Jaka mnie naszła ochota na ten zapomniany przeze mnie w te zimowe dni owoc! Od razu chciałam ją otworzyć i zjeść z jakimś jogurtem z musli.. ale zaczynać tak dzień od takiej słodyczy? Zaraz potem uświadomiłam sobie, że gdzieś jadłam pyszne ciasto z brzoskwiniami..jakiś sernik.. tylko gdzie? Och tak! W domu mojej kulinarnej (zwłaszcza pod względem wypieków) bogini! - Mamy mojego chłopaka:) Długo trwały debaty o jakie ciasto mi chodzi.. jak wygląda, co z czym.. ale w tej ilości pieczonych przez Panią Mamę ciast niestety nie udało nam się dojść do tego, o które mi chodziło :P Na ratunek przyszła mi jednak przyjaciółka, z przepisem jej babci:) Tak go zachwalała, że postanowiłam zaryzykować. I tak oto powstał... pyszny..delikatny..śmietankowy sernik z brzoskwiniami, cytrynową bezą i kruszonką. Absolutnie rewelacyjny i z pewnością taki, który jeszcze nie raz zagości w moim domu


Składniki:
 Ciasto (spód):
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 masło /ewentualnie margaryna
  • 3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 żółtek (białka zostaną użyte później)
  • dodatkowo szklanka cukru (do bezy)
Ser:
  • 4 kostki sera śmietankowego minimum półtłusty (ja dałam zwykłego twarożku, ale myślę że kilogramowe wiaderko zmielonego też będzie ok)
  • 4 jajka
  • 1 budyń duży na 3/4 litra - śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kosta masła
  • puszka brzoskwiń (u mnie duża)
  • 2 serki homogenizowane np. waniliowe
  • dodatkowo można dodać łyżkę manny


Wykonanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto na stolnicy. Połowę rozwałkować podsypując mąką i wykładamy nim blachę ( ja piekłam w keksówce i tortownicy 20x9,5   natomiast Pani Babcia piecze podobno na dużej blasze do ciasta)
Drugą połowę ciasta wkładamy do lodówki by ją schłodzić. ( kruszonka)

Ser:
Ucieramy masło, dodajemy ser, serki homogenizowane, cukier, żółtka, budyń (proszek! :) ), kaszę mannę i mieszamy wszystko aby dokładnie się połączyło.
Białka (od żółtek dodawanych do sera) ubijamy na sztywno i mieszamy z masą serową.

Itd..
Białka z ciasta ubijamy ze szklanką cukru (ja zamiast tego dałam cukru pudru cytrynowego)
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.

Na warstwę ciasta wyłożonego na blachę wylewamy masę serową. Na niej układamy brzoskwinie. Następnie przykrywamy je białkami z cukrem.
Z lodówki wyjmujemy część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach na tarce bezpośrednio na białka.

Pieczenie:
Ok 1h w 170-1800C. 
Po upieczeniu można wyjąć sernik z blachy, jednak niech najpierw porządnie ostygnie - póki jest ciepły, jest strasznie delikatny!


Smacznego!

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...