Składniki:
Ciasto (spód):
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 masło /ewentualnie margaryna
- 3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 żółtek (białka zostaną użyte później)
- dodatkowo szklanka cukru (do bezy)
- 4 kostki sera śmietankowego minimum półtłusty (ja dałam zwykłego twarożku, ale myślę że kilogramowe wiaderko zmielonego też będzie ok)
- 4 jajka
- 1 budyń duży na 3/4 litra - śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kosta masła
- puszka brzoskwiń (u mnie duża)
- 2 serki homogenizowane np. waniliowe
- dodatkowo można dodać łyżkę manny
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto na stolnicy. Połowę rozwałkować podsypując mąką i wykładamy nim blachę ( ja piekłam w keksówce i tortownicy 20x9,5 natomiast Pani Babcia piecze podobno na dużej blasze do ciasta)
Drugą połowę ciasta wkładamy do lodówki by ją schłodzić. ( kruszonka)
Ser:
Ucieramy masło, dodajemy ser, serki homogenizowane, cukier, żółtka, budyń (proszek! :) ), kaszę mannę i mieszamy wszystko aby dokładnie się połączyło.
Białka (od żółtek dodawanych do sera) ubijamy na sztywno i mieszamy z masą serową.
Itd..
Białka z ciasta ubijamy ze szklanką cukru (ja zamiast tego dałam cukru pudru cytrynowego)
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
Na warstwę ciasta wyłożonego na blachę wylewamy masę serową. Na niej układamy brzoskwinie. Następnie przykrywamy je białkami z cukrem.
Z lodówki wyjmujemy część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach na tarce bezpośrednio na białka.
Pieczenie:
Ok 1h w 170-1800C.
Po upieczeniu można wyjąć sernik z blachy, jednak niech najpierw porządnie ostygnie - póki jest ciepły, jest strasznie delikatny!
Smacznego!
Piękny, puszysty sernik! :)
OdpowiedzUsuńKonkretny ten serniczek... wysoki i ta kruszonka :)
OdpowiedzUsuńpiękny , puszysty i przede wszystkim przepyszny !
OdpowiedzUsuńBardzo reprezentatywny. Musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńO tak:) Pani Babcia nas nie zawiodła i sernika już nie ma! :)
Usuńale pychota!
OdpowiedzUsuńDzis bedzie u mnie własnie ten serniczek:)))
OdpowiedzUsuń