piątek, 1 lutego 2013

Coś zdrowego - ciasteczka zbożowe z musem jabłkowym

Oto one! 
Dietetyczne - podobno, słodkie - w sam raz, idealne na śniadanie z kawą lub mlekiem i przekąskę w ciągu dnia.
Wspominałam o nich w poprzednim poście. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że tak szybko znikną.
Myślałam, że będę miała śniadanie na kilka dni, ale nic z tego..

A już niebawem kolejny tort - tym razem urodzinowy! W ten weekend pieczemy razem z moim Tomkiem :)


Składniki na ok. jedną blachę ciastek:
  • 150g otrębów żytnich
  • ok. 5-6 łyżek musli z dużą ilością płatków owsianych i suszonych owoców
  • łyżka masła
  • 1 szklanka mąki (u mnie pół na pół graham z pszenną typu 450)
  • 5 łyżek musu jabłkowego - najlepiej własnej roboty!
  • łyżka miodu
  • cukier wanilinowy - albo waniliowy własnej roboty najlepiej :)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cynamon
  • mąka do podsypania
 Wykonanie:
1. Na podgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Gdy będzie gorąca wrzucamy na nią musli i otręby, smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy łyżkę miodu i wymieszać. Całość odstawiamy.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy mus jabłkowy i cynamon - ok 2 łyżeczek. (chyba, że wolicie bardziej lub mniej cynamonowe rzeczy, ja dałam sporo cynamonu a i tak go nie czuć jakoś bardzo.)
3. Do miski dodajemy podsmażone płatki z miodem i całość wymieszać.
4. Włączamy piekarnik na ok 175 oC
5. Jeśli całość mocno się klei, można dodać jeszcze mąkę. Gotową masę (nadal trochę klejącą) wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto lekko rozgniatamy na placek i lekko opruszamy mąką. Przykrywamy papierem do pieczenia i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm . Wykrawamy kształty - ja przy użyciu szklanki:) i delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Całość pieczemy do zarumienienia. U mnie wyszło około 25 minut.

Ciastka nawet po ostygnięciu w środku zachowują miękkość.



Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...