Postanowiłam więc w ramach przywoływania pogodowej wiosny zrobić jakieś nieco bardziej wiosenne ciacho. Dokupiłam truskawki, które również o dziwi dobrze smakują i wzięłam się za pieczenie.
W smaku ciasto jest bardzo dobre, owocowe z lekką nutką wanilii. Wyszło jednak nieco, jak na mój gust zbyt gumowate. Ciężko to opisać:P Tak czy siak, zamiast dawać sera twarogowego, polecam pozostać przy samym jogurcie. Ciasto powinno być wtedy bardziej miękkie i wyrośnięte.
Składniki:
- 200g mąki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 300g sera twarogowego 0% tłuszczu (następnym razem zamienię 250g g jogurtu naturalnego)
- aromat waniliowy
- musli lub płatki owsiane np. miodowe
1. Miksujemy jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dodajemy ser i jogurt i dalej miksujemy.
2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, i dodajemy do mieszaniny dalej miksując.
3. Włączamy piekarnik na 200 st. C
4. Myjemy owoce i kroimy na ćwiartki lub plastry.
5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto równomiernie rozprowadzając.
6. Układamy owoce i posypujemy musli lub płatkami owsianymi. Pieczemy ok 1h. lub do suchego patyczka.
wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie! mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńChyba wiem, o jaką konsystencję Ci chodzi :) Dla niektórych to wada, dla innych z pewnością będzie zaletą. Tak czy inaczej - wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJaja, jogurt, ser i tylko 200 g mąki = zakaluch jak podeszwa wojskowego trepa. Fatalny przepis
OdpowiedzUsuńNastępnym razem polecam czytać całość wpisu, a nie tylko oglądać zdjęcia i brać się za pieczenie. Opisałam, że jak dla mnie również ciasto jest zbyt gumowate, ale jak Gin wspomina, niektórzy takie lubią :) Pozdrawiam
Usuń