sobota, 11 maja 2013

Delikatne ciasto kokosowo - migdałowe z Malibu

Lekko zmodyfikowana wersja ciasta, które jadłam na jednym z majówkowych grilli :)
Przepis dostałam od przyjaciółki i lekko zmodyfikowałam.



Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklani mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody
  • aromat migdałowy
  • + Malibu
Krem:
  • 400 ml śmietany gęstej 18%
  • 2 śnieżki
  • ok 200 gr wiórków kokosowych
  • biała czekolada
  • 1/5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • aromat migdałowy
  • opcjonalnie cukier  ( ja dodałam 2 łyżki)

Wykonanie:
Biszkopt:
1. Włączamy piekarnik na 180 st.C , blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy dodając wodę i odrobinę aromatu.
3. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
4. Gotową masę wylewamy na blachę i pieczemy ok 20-30 min. do momentu aż biszkopt się zarumieni.
5. Po upieczeniu chłodzimy biszkopt i zimny skrapiamy Malibu.

Krem:
1.W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę z mlekiem i żelatyną. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Gęstą śmietanę miksujemy z 2 Śnieżkami, dodajemy wiórki kokosowe i przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy odrobinę aromatu migdałowego i cukier.
4. Całość wykładamy na skropiony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy w lodówce.


Pyyyyyyycha!:)

2 komentarze:

  1. Delikatny biszkopt i kokosowy krem z białą czekoladą - to brzmi jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie - zwłaszcza krem! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...