piątek, 10 maja 2013

Kruche ciasteczka z masą makową

Są nie tylko bardzo smaczne, ale także cieszą oko swym wiosennym wyglądem i intensywnością koloru  :)
To ciekawy sposób na wykorzystanie resztek masy makowej, jeśli Wam zostanie. Można ją także zastąpić ulubionym dżemem.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • spora szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku d pieczenia
  • + masa makowa z puszki


Wykonanie:
1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem maku umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt mało się kleić dodajemy więcej masła lub żółtek. Gotowe ciasto wkładamy na chwilę do lodówki.
2. Włączamy piekarnik na 180st.C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy podsypując mąką. Wykrawamy motylki i nakładamy na nie warstwę maku. Na tak przygotowane ciastko kładziemy drugą warstwę ciasta wyciętego w kształcie motyla.
4. Pieczemy ok 15 min lub do lekkiego zarumienienia. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...