wtorek, 13 sierpnia 2013

Babeczki cytrynowe z malinami

Ot, takie szybkie babeczki idealne do herbaty. Mocno cytrynowe, wilgotne w środku, z dodatkiem świeżych owoców - w sam raz na poobiedni deser. :)


Składniki:
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • kisiel cytrynowy ( na jeden kubek)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • garść świeżych malin
Wykonanie:
1. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, kisiel, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
2. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Do masy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodajemy zawartość pierwszej miski do drugiej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
3. Ciasto przelewamy do foremek (dobrze jest wyłożyć je papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, gdyż w przeciwnym razie prawdopodobnie ciasto przyklei się do ścianek formy) układamy na wierzchu maliny i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok. 40 min, lub do 'suchego patyczka.'




1 komentarz:

  1. Babeczek nigdy za wiele :) Kradnę jedną i uciekam :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...