poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Konfitura morelowa z wanilią

Jeżeli w te wakacje nie mieliście jeszcze okazji na zrobienie zapasów na zimę, to koniecznie nadróbcie to z przepisem na tą pyszną konfiturę. W tym roku drzewo morelowe u Pani Babci wyjątkowo obrodziło pięknymi, dużymi i soczystymi owocami. Dostałam całkiem sporą ich część i trzeba było ją jakoś przerobić. Moja siostra zabrała się za robienie konfitury i trzeba przyznać, że wyszła naprawdę pyszna :) Przepis podaję za Anią.


Składniki :
  • ok 2,5 kg moreli (bez pestek)
  • 0,5 kg cukru zwykłego
  • 2 ekstrakty waniliowe w saszetce (takie)

Wykonanie:
czas: 3-4 dni gotowania po godzinie, bez przykrycia
 1. Umyte owoce bez pestek , przekrojone na pół umieszczamy w garnku z grubym dnem (co pomoże uniknąć nam przypalania się owoców). Zasypujemy je cukrem i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia , przez około godzinę. (W zależności od garnka częste mieszanie jest konieczne, lub nie, sami musicie zwrócić uwagę, na to czy owoc nie zacznie przywierać do dna garnka.) Po godzinie gotowania, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go w chłodne miejsce na całą noc.
2. Następnego dnia ponownie podgrzewamy owoce i gotujemy przez godzinę. Odstawiamy na noc.
3. Trzeciego dnia , jeśli stwierdzimy że nasza konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy 2 ekstrakty waniliowe i ponownie gotujemy całość przez godzinę. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków. (Jeżeli chcecie aby konfitura była jeszcze bardziej gęsta, możecie odstawić ją jeszcze raz na noc i następnego dnia pogotować jeszcze godzinę.)



1 komentarz:

  1. uwielbiam morele, świetny pomysł, żeby zachować ich smak na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...