środa, 19 marca 2014

Drożdżówki z cytrynowym serkiem

Tak, jak obiecywałam. Oto moje pierwsze drożdżówki ;) Lubię chyba wszystkie, jakie tylko są w sprzedaży, ale najchętniej sięgam po te z serem. Postanowiłam więc zrobić je w domu. Długo zastanawiałam się jaki przepis wybrać.. Co prawda ciast drożdżowych już się troszkę napiekłam, to jakby nie patrzeć, to w końcu moje pierwsze drożdżówki. Chciałam żeby były idealne. Ostatecznie zdecydowałam wesprzeć się przepisem od Just My Delicious. Drożdżówki wyszły bardzo smaczne, choć samo ciasto jakby nieco suche. Może za długo przetrzymałam je w piekarniku, lub sypnęłam za dużo mąki.. Ale pierwsze koty za płoty. Z herbatą komponują się znakomicie :) Będzie tylko lepiej! A przepis i tak godny polecenia :)


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 220 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
Serek cytrynowy:
  • 2 chude twarogi (ja dałam 2x  Jana , w kostce po 250g)
  • jajko
  • cukier puder wedle uznania
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ser:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem na w miarę jednolitą masę. Jeśli serek jest zbyt suchy można dodać odrobinę gęstej kremówki.

Drożdżówki:
1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
2. Do miski z przesianą mąką dodajemy tak przygotowane mleko, oraz wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy bardzo miękkie, prawie roztopione masło ciągle wyrabiając ciasto. Wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, i nie będzie kleiło się do rąk.
3. Wyrobione ciast odstawiamy w spokojne ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 min.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na równe części (mi wszyło 9 sporych drożdżówek) i formujemy placuszki z pogrubionymi brzegami. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawiamy chwilę, aby jeszcze nieco wyrosły.
5. W zagłębienia nakładamy sporą porcję sera, wyrównujemy. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem
6. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C ok. 25 minut






4 komentarze:

  1. wyglądają bardzo apetycznie, chętnie sięgnęłabym po jedną ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam nie ma to jak drożdżowe domowe wypieki. Uwielbiam ich smak i zapach w całym domu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...