sobota, 22 marca 2014

Wytrawne muffinki z suszonymi pomidorami, oliwkami, serem Mizithra i Mozzarella

Tak, jak wspominałam na facebook'u przedstawiam Wam przepis na wytrawne muffinki. To pierwsze, nie słodkie muffiny jakie zrobiłam i zdecydowanie zachęcam do niesłodkiego pieczenia! Były pyyyszne! :)
Możecie mieć jedynie problem ze znalezieniem jednego z serów, którego dodałam do babeczek. Mizithra to tradycyjny, niepasteryzowany świeży ser z owczego lub koziego mleka i serwatki, produkowany głównie..na Krecie ;) i stamtąd też go mam. Zapewne nie wszystkim przypadłby do gustu, bo jest naprawdę wyraźny w smaku i zapachu, ale możecie zastąpić go innym, np fetą, którą chyba zdecydowana większość lubi, lub innym owczym bądź kozim serem, jakie znajdziecie w sklepach. :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g sera Mizithra
  • 100 g sera mozzarella
  • 2/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • prawie 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki zielonych oliwek z papryką 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • mieszanka przypraw do Fety (pieprz, oregano, koper)
  • sól
Przygotowanie:
1. Ustawiamy piekarnik na 180st. C, formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami.
2. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę sery, suszone pomidory i plasterki oliwek. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
3. W osobnej misce miksujemy mleko z masłem i jajkiem. Doprawiamy przyprawami do smaku(nie żałujcie).
4. Mieszankę przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
5. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 min.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...