poniedziałek, 11 marca 2013

Obiecane, półkruche ciastka z makiem na wielkanocny stoł


    Piękny wstęp do wiosny, który parę dni temu zagościł w Poznaniu ( tak, znów spadł śnieg, jest brzydko zimno i wstrętnie:/) zaowocował u mnie ostrym zapaleniem gardła. Towarzyszyła mu gorączką dochodzącą do 40 st., okropny ból gardła i kręgosłupa w odc. L, w końcu spuchnięte do granic możliwości dziąsło i brak czucia połowy twarzy..
No tak, nie choruję zbyt często, ale jak już coś mnie złapie...

Tym oto sposobem nie udałam się na egzamin, o którym niedawno wspominałam. Nie dlatego, że nie chciałam, po prostu 2 dni przed egzaminem mogę zaliczyć do tych 'wyjętych z życia' z powodu choroby. Teraz będę musiała to nadrobić, tak samo jak zaległości na blogu.

Zaproszenia były, obiecanki.. a tu nic się nie dzieje! Przepraszam zatem wszystkich, którzy mnie odwiedzają, postaram się nadrobić braki jak najszybciej;)

Zacznę od wspominanych przeze mnie ciastek z makiem. Jeśli lubicie kruche ciastka, a mak między zębami Wam aż tak bardzo nie przeszkadza, to polecam gorąco! Mają wspaniały smak!
Wielkanocnych foremek do wycinania ciasteczek nie posiadam, ale poradziłam sobie bez nich.
Możecie użyć sztywnej tekturki, odrysować na niech dowolny kształt i wyciąć. Następnie przykładając do ciastek obrysowywać nożem, wycinając ciastka:)
Dekoracje nie są dokończone z 2 powodów. Po 1 już ich nie ma:) a po 2 zaczęłam dokorować gdy jeszcze nie byłam w pełni zdrowa i po godzinie pracy nad nimi ponownie zaniemogłam.. potem powoli już znikały a musiałam zrobić zdjęcie, żeby móc je opisać tutaj. ..No nic, efekt miał być bardziej dopracowany.. :)


Według przepisu zaczerpniętego z książki Kuchnia Polska wydanie XXXIII

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru (ja dałam ok 1/6 szklanki Stevii)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 1 jajko + jedno żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • ok 3 dag maku (ja daje około 1/2 paczki 250 gramowej)

Wykonanie:
1.Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrem, proszkiem do pieczenia i pokrojonym masłem. Do mieszanki wbijamy jedno całe jajko + żółtko, dodajemy śmietanę i mak.
2. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
3.Wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm.
4. Wykrawamy dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej pappierem do pieczenia.
5. Przed włożeniem do piekarnika, ciastka możemy posmarować rozmąconym białkiem i posypać grubym cukrem. (ja tego nie robie)
6. Piec w temperaturze 180 st.C na złoty kolor.




 
Veggieola organizuje fajny konkurs wielkanocny, w którym biorę udział. Przyłączcie się do zabawy i podzielcie się swoimi przepisami:)


8 komentarzy:

  1. Ale piękne i jakie kolorowe!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na str. znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że w komentarzu o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych :)
    Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO jakie ładnie taki śliczne, bajeczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę fantastycznie.

    Zapraszam również do mnie:
    kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne, u mnie nie wytrzymałyby raczej do świąt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za dodanie Twoich przepisów, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog!
    Podoba mi się ozdobienie ciasteczek! ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:) Zapraszam do odwiedzania:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...