wtorek, 30 kwietnia 2013

Babka wiosenna

Tak właściwie nie chodzi tu o przepis na samą babkę, bo jest zrobiona z tego samego przepisu co babeczki, ale o formę podania a raczej udekorowania. Całkiem wiosenna, pełna czerwonych kwiatków, idealna na majówkowy piknik w plenerze :)



Składniki na dekorację:
  • czekolada (gorzka lub mleczna) 
  • łyżka mleka
  • białko, cukier puder i barwniki - na lukier
Wykonanie:
1.W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i dodajemy łyżkę mleka. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Gdy czekolada ostygnie i zacznie delikatnie gęstnieć, pędzelkiem rozprowadzamy ją po babce.
3. Gdy czekolada na babce zgęstnieje dekorujemy ją lukrowymi kwiatkami, w tym celu:
4. Do lekko roztrzepanego białka dodajemy cukier puder do otrzymania odpowiedniej konsystencji lukru , następnie dodajemy wybrany barwnik. Lukrujemy.

Jeśli planujecie większą imprezę w przerwie majówkowej i szukacie pomysłu na wyjątkowy tort, lubicie czekoladę i makaroniki - zapraszam już jutro. To będzie prawdziwie słodki obłęd.  :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...