Macie ochotę na małe co nie co? Lubicie ciasto marchewkowe ale chętnie poeksperymentowalibyście z czymś nowym? :)
Tym razem słynna marchewkę wypiera świeża
bazylia. Z łaciny basilicum znaczy królewski, stąd też nazwa babeczek.
Zwracając uwagę na właściwości zdrowotne bazylii - min. wzmacniające,
przeciwbólowe, przeciwbakteryjne itd. można stwierdzić, że w połączeniu z
prozdrowotnymi właściwościami oleju rzepakowego te małe słodkości
naprawdę korzystnie wpływają na nasze ciało. :) Dodatek kremowego,
cytrynowego serka sprawia, że są one doskonałą propozycję na drugie
śniadanie lub popołudniowy deser.Składniki:
Ciasto na babeczki:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego /lub waniliowego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- duży pęczek świeżej bazylii
- skórka otarta z połowy cytryny
Krem:
- serek mascarpone 250g
- ekstrakt cytrynowy/ lub skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Babeczki:
1.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2.W drugiej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym, olejem rzepakowym, bardzo drobno posiekaną bazylią i skórką z cytryny.
3.Zawartość pierwszej miski stopniowo dodajemy do drugiej i energicznie mieszamy, do połączeni składników.
4.Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy ok 20-25 minut w 180st.C
Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, sokiem z
cytryny i ekstraktem cytrynowym (proszek ze startej skórki z cytryny).
Z cytrynowym nadzieniem... mniam! takie słodkie orzeźwienie, deser idealny :)
OdpowiedzUsuńojej, jakie ładne! ale muszą smakować, już czuję te wspaniałe aromaty.
OdpowiedzUsuń