czwartek, 29 sierpnia 2013

Babeczki Królewskie Bazyliowo - Cytrynowe

Macie ochotę na małe co nie co? Lubicie ciasto marchewkowe ale chętnie poeksperymentowalibyście z czymś nowym? :)
Tym razem słynna marchewkę wypiera świeża bazylia. Z łaciny basilicum znaczy królewski, stąd też nazwa babeczek. Zwracając uwagę na właściwości zdrowotne bazylii - min. wzmacniające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne itd. można stwierdzić, że w połączeniu z prozdrowotnymi właściwościami oleju rzepakowego te małe słodkości naprawdę korzystnie wpływają na nasze ciało. :) Dodatek kremowego, cytrynowego serka sprawia, że są one doskonałą propozycję na drugie śniadanie lub popołudniowy deser.


Składniki:
Ciasto na babeczki:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego /lub waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • duży pęczek świeżej bazylii 
  • skórka otarta z połowy cytryny
Krem:
  • serek mascarpone 250g
  • ekstrakt cytrynowy/ lub skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:
Babeczki:
1.W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2.W drugiej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym, olejem rzepakowym, bardzo drobno posiekaną bazylią i skórką z cytryny.
3.Zawartość pierwszej miski stopniowo dodajemy do drugiej i energicznie mieszamy, do połączeni składników.
4.Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy ok 20-25 minut w 180st.C
Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym (proszek ze startej skórki z cytryny).

Upieczone, ostudzone babeczki przekładamy kremem i podajemy udekorowane skórką z cytryny, świeżymi listkami bazylii i cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Z cytrynowym nadzieniem... mniam! takie słodkie orzeźwienie, deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jakie ładne! ale muszą smakować, już czuję te wspaniałe aromaty.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...