wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasteczka anyżkowe

Dziś przedstawiam przepis na ciasteczka anyżkowe. Przypomniałam sobie wczoraj o foremkach do ciastek, które kupiłam już dawno temu, jeszcze przed Wielkanocą i naszła mnie ogromna ochota na upieczenie jakichś ciasteczek z ich wykorzystaniem. Tym razem zdecydowałam się na ciasteczka z nutą anyżu. Nie jestem jego wielką fanką, chociaż anyżki - popularne biszkopcikowe ciasteczka naprawdę lubię. W smaku ciastka nie są zbyt słodkie, dlatego jeśli wolicie bardzo słodkie wypieki polecam dodać więcej cukru. Musicie przyznać, że cieszą oko, prawda ? :)




Składniki:

  • szklanka mąki pszennej 
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki anyżu 
  • szczypta soli 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko (M)
  • pełna łyżka jogurtu naturalnego lub waniliowego

Przygotowanie:
1. Podane składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy z nich ciasto. Gotowe ciasto umieszczamy na pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy kółka. Stempelkami wykonujemy odciski na ciastkach. Pieczemy ok. 10 min w 180st. C


6 komentarzy:

  1. domowe ciasteczka wielbię wręcz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania anyżkowych :)

      Usuń
  2. Prześliczne, zachwycające te foremki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Mnie też przypadły do gust, co prawd w oryginale to jakiś zestaw bodajże do wyciskanych ciastek, ale nie mam pojęcia jak go obsługiwać więc używam jako stempelków ;)

      Usuń
    2. Grunt to kreatywność w kuchni :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...