piątek, 9 sierpnia 2013

Ciasto karpatkowe z jagodami

Mój pierwszy raz z ciastem ptysiowym nie był zachwycający ;) Ptysie nie wyrosły tak jak powinny i choć w smaku były bardzo dobre, to jednak nie było to. Postanowiłam podjąć drugą próbę. Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta a'la karpatka. Taką wersję z bitą śmietaną, kawałkami czekolady i jagodami.. naprawdę dobrą! :)



Składniki:
Ciasto :
  • nieco ponad pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • kremówka 200 ml
  • cukier puder
  • mix do śmietany
  • pół budyniu waniliowego (proszek)
  • pół tabliczki czekolady 
  • jagody - świeże lub w syropie

Wykonanie:
1. W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i szczyptą soli. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy około 1,5 minuty, aż ciasto stworzy jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
2. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy dodając po jednym jajku. Miksujemy, miksujemy.. aż ciasto będzie dość gęste ;)
3. Dzielimy ciasto na pół i przelewamy do 2  form wyłożonych papierem do pieczenia (średnica ok 20-22 cm) (lub pieczemy na 2x) Pieczemy w 225 st.C przez 18-20 minut.
4. Krem: Ubijamy kremówkę dodając cukier puder. Dalej miksując dodajemy mix do śmietany i budyń waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
5. Warstwę upieczonego cista umieszczonego w formie do pieczenia pokrywamy grubą warstwą kremu, na wierzch dodajemy jagody i całość przykrywamy drugą warstwą ciasta. Odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam krem z karpatki. Do swojego nie dodaje mixu do śmietany, nie lubię, ale ten i tak wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne w połączeniu z jagodami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękna i na pewno pyszna :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG!!!!!! alez cudo:) wpraszam sie na kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zapraszam ;) Połączenie z jagodami było naprawdę udane, polecam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...