środa, 21 sierpnia 2013

Sernik czekoladowy na spodzie lekko piernikowym

Moja propozycja tego sernika, sprawdzi się zarówno teraz, jak i na święta. Jest on bowiem zrobiony na spodzie lekko piernikowym, ale można go przecież zmodyfikować. Ja akurat, pomimo wakacji miałam sporo świeżo upieczonych pierniczków, dlatego je wykorzystałam. Sernik jest bardzo dobry, dość "ciężki" i mocno czekoladowy. Ot, takie małe wspomnienie świąt.


Składniki:
Spód:
  • ok 90 g małych herbatników pół na pół z pierniczkami
  • 35 g masła
Masa serowa:
  • 0,5 kg sera do sernika waniliowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Polewa:
  • 50 g masła
  • czekolada Milka w proszku


Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy, ciasteczka kruszymy i wszystko razem mieszamy. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ugniatamy łyżką aby wyrównać spód i wkładamy do lodówki.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy składniki na masę serową. Do sera dodajemy jajka, następnie cukier puder, budyń i na końcu czekoladę. Całość przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st.C na około godzinę.
3. Polewa: W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego na oko czekoladę Milkę w proszku, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość.
Przed podaniem tworzymy kornecik z papieru do pieczenia, przelewamy do niego czekoladę i dekorujemy schłodzony już sernik.

2 komentarze:

  1. Czemu dopiero teraz na niego trafiłem? Wygląda rewelacyjnie, a takie korzenne smaki jak najbardziej do mnie już przemawiają. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze znajdzie się jakiś powód, żeby go zrobić.. :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...