Składniki:
Bezowe babeczki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250g serka mascarpone
- 1jajko
- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżka kakao
- 1,5 łyżki cukru pudru
- łyżeczka Amaretto
- + czereśnie z kompotu i 50 ml Amaretto
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier ciągle miksując. Gdy masa zrobi się gładka i lśniąca dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy jeszcze chwilę.
2. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy do papilotek umieszczonych w formie, tak by wystawały ponad brzeg tworząc 'kopiec' ?! :P
3. Tak przygotowane babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180st.C, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 st.C i suszymy przez ok. 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy babeczki jeszcze przez pół h w piecu. (Możecie to pominąć i od razu po upieczeniu wyjąć babeczki i spróbować delikatnie zdjąć z nich papilotki, może się uda, ja o tym nie pomyślałam...) Gdy babeczki już ostygną i będą chrupie ostrym nożem odcinamy górną ich część (jak na obrazku)
4. Czereśnie odcedzamy z kompotu, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Umieszczamy je w 50ml Amaretto, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
5. Krem: Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, Żółtko i pozostałe składniki umieszczamy w misce. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy by połączyć ją z kremem. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy krem do babeczek.
6. Czereśnie odcedzamy z alkoholu i układamy na kremie. Całość przykrywamy bezą i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz