piątek, 27 września 2013

Ciastka cukrowe jabłuszka

Trochę przeoczyłam kalendarzowy początek jesieni, ale jak widzicie na blogu wprowadziłam nieco zmian by oswoić się z tą niesprzyjającą porą roku. W przepisach możecie także spodziewać się jesiennych klimatów, choć... nadchodzi długo wyczekiwany przeze mnie wyjazd na wakacje :) Już się nie mogę doczekać! Z tegoż powodu na blogu nastąpi zastój.. większy niż w ostatnim czasie :P
Zresztą mała ilość nowych przepisów na blogu, wcale nie wiąże się z mniejszą ilością pieczonych przeze mnie smakołyków. Po prostu eksperymentuję, trochę nieudolnie :P Ale się nie poddaję a gdy już osiągnę zamierzone efekty, będę przenosić je tutaj.

Na odchodne chciałabym jednak zostawić Wam coś, co osłodzi te brzydkie, zimne i coraz dłuższe wieczory. Ciastka iście jesienne :) Aromatyczne, czekoladowo - orzechowe z nutką cynamonową i duuuużą ilością słodkości, czyli przybrane w cukrową 'skórkę' i lukrowe listki :)


Ciastek wychodzi sporo, ale udekorowałam tylko kilka :)
Składniki:
Ciastka :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ok 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej
Dekoracja:
  • 1 białko
  • cukier puder
  • cukier zabarwiony
  • kolorowe barwniki

Przygotowanie:
1. Produkty sypkie przesiewamy do miski.
2. Masło, miód i czekoladę umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
3. DO przesianych składników wbijamy jajko i dodajemy przestudzoną masę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Może być lepkie, ale to nie szkodzi. (powinno się to zmienić po schłodzeniu.)Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok 2 godziny do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na mniejsze części i partiami wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i wycinamy dowolne kształty (tu min. jabłuszka)
5. W zależności od grubości pieczemy ciastka ok 12 -17 minut w 180st.C
6. Ostudzone ciastka dekorujemy lukrem i kolorowym cukrem.


7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...