poniedziałek, 16 września 2013

Sernik z musem śliwkowo - kaktusowym

Uwielbiam serniki! Gdy zobaczyłam TEN stwierdziłam, że też taki chcę :) Był więc moją inspiracją, choć ostatecznie odmieniłam go dość mocno i właściwie tylko masa serowa została prawie niezmieniona ;) Sernik ten nie należy do puszystych, wręcz przeciwnie jest ciężki, mazisty. Lekko słodki a zarazem kwaśny mus śliwkowo - kaktusowy idealnie przełamuje jego smak. Gorąco polecam :)


Składniki:
Spód:
  • 180 g herbatników
  • 10 M&M'ów
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 500g twarogu chudego
  • 2/3 szklani cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka i 3 żółtka
Mus śliwkowo -kaktusowy
  • 5 dużych śliwek
  • 2 owoce opuncji
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/5 łyżeczki żelatyny
  • odrobina czerwonego barwnika

Wykonanie:
Spód:
1. Masło rozpuszczamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze i mieszamy z masłem. Wykładamy dno i boki formy przygotowaną masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.

 Masa serowa:
1. W blenderze umieszczamy twaróg, śmietankę, cukier puder i aromat. Wszytko miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką aż masa będzie gładka.
2. Gotową masę serową przelewamy do formy na przygotowany wcześniej spód. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C na ok 50 min.
3. Po upieczeniu studzimy w piekarniku, a następnie odstawiamy w zimne miejsce.

Mus:
1. Owoce opuncji obieramy i kroimy w drobne kawałki. Umieszczamy w garnku.
2. Śliwki kroimy na małe kawałki i umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka z owocami opuncji.
3. Całość gotujemy na średnim ogniu ok 20 min . Dodajemy sok z cytryny, żelatynę i odrobinę barwnika dla uzyskania ładniejszego koloru. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając tak, by żelatyna się rozpuściła. Zdejmujemy z ognia  przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
4. Przestudzoną masę przelewamy na upieczony sernik i odstawiamy w zimne miejsce do momentu aż stężeje.



7 komentarzy:

  1. Imponujący! :)) nigdy bym nie pomyślała ze w serniku można MMsy upchać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też o tym nie myślałam, ale wpadły mi w ręce to wykorzystałam ;)

      Usuń
  2. O łał, ten mus mnie oczarował. Koniecznie muszę taki zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie jest bardzo kaktusowy :) Chyba ciężko byłoby zdefiniować smak komuś, kto nie wiedziałby z czego jest zrobiony - no chyba, że to jakiś smakosz:) Ale polecam wypróbowanie w połączeniu np. z sernikiem, albo ciastem drożdżowym :)

      Usuń
  3. Wow to dopiero egzotyczne połączenie. Gdzie można dostać opuncję? Sernik prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. woooow kaktus! ciekawa jestem jak to smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...