piątek, 13 września 2013

Carrot cookies - marchewkowa mini słodycz :)

Jeżeli lubicie ciasta marchewkowe, to te ciasteczka na pewno przypadną Wam do gustu:) Są pyszne, z wierzchu chrupiące, w środku miękkie. Marchewkowe o delikatnym aromacie cynamonu i przełamane smakiem suszonej żurawiny. Idealne do herbaty :) Polecam !

Składniki:
  • ok 100g masła
  • 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
  • mała garść żurawiny
Wykonanie:
Przed przygotowaniem ciasta włączamy piekarnik na 180 st.C
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem w misce. Dodajemy jajko i dalej mieszamy.
2. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy do miski z masłem. Mieszamy do połączenia składników.
3. Płatki owsiane mielimy np. przy pomocy młynka do kawy lub blendera. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
4. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy.
5. Ciasto nabieramy łyżką (ok. 2/3) i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ładny kształt ciastek.
6. Pieczemy w 180st.C o. 25-30 minut.


1 komentarz:

  1. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych, wiec takie ciacha na pewno przypadlyby mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...