środa, 16 października 2013

Szarlotka na zgodę z jesienią

Ach.. Powrót do rzeczywistości okazuje się znacznie trudniejszy, niż przypuszczałam.. było fantastycznie.. słonecznie, ciepło..
Minął już ponad tydzień, odkąd jestem znów w domu a na blogu nic się nie dzieje.. w kuchni natomiast owszem ;) Zaczynam więc nadrabiać zaległości i zapraszam do odwiedzin :)

Startuję z szarlotką :) W końcu mamy jesień w pełni.. piękną, złotą i słoneczną, choć to akurat ma się niestety zmienić...


Składniki:
Na ciasto:
  • 2 i 1/3  szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany, kefiru, maślanki lub jogurtu :) 
  •  + ok 6-7 dużych jabłek (pół na pół słodkich i kwaśnych)
  • cynamon
Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odstawiamy na bok
2. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i ugniatamy z nich ciasto. Gdy jest gotowe, odrywamy ok nieco ponad 1/4 ciasta i wkładamy ją do zamrażarki. Resztę rozwałkujemy i układamy na blasze do pieczenia. (na ciasto układamy papier do pieczenia i wysypujemy groch, lub coś co obciąży ciasto)
3. Tak przygotowaną blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st C na ok20 min. W tym czasie ubijamy bezę.
4. Jabłka 'wyciskamy' tak by pozbyć się nadmiaru soku. Układamy je na podpieczonym spodzie i posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy warstwą bezy i pozostałą częścią schłodzonego ciasta. Pieczemy aż beza i ciasto się zarumienią w temperaturze 180-190 st. C (ok 40 min)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...