czwartek, 5 grudnia 2013

Makowe Laseczki

Tak jak zapowiadałam na FB wraz ze zmianą klimatu na blogu na bardziej zimowy, zapraszam również do śledzenia nowości w przepisach. Święta zbliżają się baaardzo szybko, wiec czas najwyższy ruszyć ze świątecznymi przysmakami! :)
Dziś zapraszam Was na Makowe Laseczki. Ciastka wymagają nieco pracy, głównie ze względu na trudności podczas wałkowania ciasta, które nijak się klei, ale za to pięknie się pieką, nie rozpadają się a po udekorowaniu ślicznie się prezentują. Może wykorzystacie je na mikołajkowe upominki? 
Ciastka po upieczeniu są.. bardzo twarde. Jeśli nosicie sztuczne szczęki to nie polecam:P Jednak po oblaniu ich czekoladą miękną - więc dacie radę ;) Idealnie nadają się do przegryzania podczas picia kawy. 


Składniki:
Ciasteczka:

  • 200 g białego maku
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • nieco ponad 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Dekoracje:

  • + 1 czekolada mleczna/gorzka + kremówka (jak na bardzo gęstą plewę )
  • + lukier + barwniki
  • posypki cukrowe



Przygotowanie:
Ciasteczka:
1. Mak umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei formujemy z niego wałeczki o wybranej długości. Nadajemy kształt lasek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w tym czasie pozostałe ciasto warto przykryć wilgotną ściereczką, aby nie obsychało (ponieważ utrudnia to formowanie ciastek).
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok 20-25 minut.
4. Studzimy i dekorujemy. 

Dekoracja:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodając nieco kremówki , aby była bardziej płynna. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia.
2. Laski moczymy w czekoladzie i odwieszamy na wcześniej uszykowany stojak w celu 'ocieknięcia z nadmiaru czekolady' . (póki czekolada jest jeszcze kleista , laski dekorujemy cukrowymi posypkami- - u mnie śnieżynki) Odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Gdy czekolada stężeje, przygotowujemy gęsty lukier , barwimy go i kończymy dekorację. Pozostawiamy do związania lukru w chłodnym , suchym miejscu.


A już wkrótce zapraszam Was na pierniczki! <3

3 komentarze:

  1. Jakie śliczne ! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beti to wygląda ślicznie. Zgłoś swój przepis w świątecznym konkursie na stronie www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...