piątek, 28 marca 2014

Kolejne ciasto marchewkowe :)

Ostatnio wypróbowałam kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Uwielbiam te ciasta i zdecydowanie mam do nich słabość :) Jest to kolejny przepis z książki, którą dostałam od przyjaciółki na urodziny. Nie było to najlepsze ciasto marchewkowe, jakie w życiu jadłam, nie mniej jednak, jak każde inne - bardzo dobre :)
Przepis warto wypróbować choćby dla przełamania monotonii pieczenia ciast opartych stale na tych samych przepisach. Być może dla Was właśnie ten marchewkowiec będzie idealny :)



Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe. Najlepsze przepisy"
Składniki:
Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka drobno startej marchewki (ja dałam 1 szklankę ale bardzo mocno upchanej w niej marchewki startej pół na pół na drobnych  większych oczkach)
  • 3 jajka
  • 15 dag ciemnego brązowego cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu (+ 1 łyżeczka kardamonu, który pominęłam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Masa:
  • 50 dag serka Mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany (ja zastąpiłam jogurtem naturalnym)
  • sok z cytryny do smaku (ja dałam z połówki cytryny
  • cukier puder do smaku (ok 0,5 szklanki)
Do dekoracji:
  • orzechy
  • miazga migdałowa z cukrem pudrem 
  • kakao
Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, i przyprawami. 
2. W osobnej misce jaja ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania, do momentu uzyskania jasnej i gładkiej masy. Następnie dodajemy olej, nadal miksując. 
3. Do mokrych składników dodajemy przesiane suche. Dokładnie mieszamy. Dodajemy marchew, drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy sylikonowej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. ok. 50-60 min.
5. Aby przygotować krem, mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. (masło musi być miękkie)
6. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 części, przekładamy nieco ponad połową kremu. Pozostałą masą dekorujemy boki i wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy, np. za pomocą orzechów i kakao.



2 komentarze:

  1. Marchewkowe smaki - lubię to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie udekorowane, prezentuje się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...