sobota, 3 maja 2014

Ciasteczkowy warstwowiec bez pieczenia

Czy Wam także dni uciekają tak niesamowicie szybko? Albo wszelkie zajęcia pochłaniają zbyt dużo czasu, albo dni są zdecydowanie za krótkie.. nie mniej jednak wciąż mi brakuje chwili na uzupełnianie wpisów. Tym oto sposobem zgromadziłam niemałą sumkę zdjęć wypieków, które zrobiłam w ostatnim czasie, a tu cisza... Nadrabiam więc zaległości zaczynając od bardzo smacznego, łatwego ciasta, które przygotujecie bez pieczenia :)


Składniki:

  • 2x duża paczka herbatników
  • 1x duża paczka krakersów
  • 1x duży budyń śmietankowy lub waniliowy (na 1 l. mleka)
  • puszka masy kajmakowej
  • powidła śliwkowe
  • 2/3 kostki masła
  • 0,5 litra mleka
  • gorzka czekolada
  • krem jogurtowy (z paczki :P )+ jogurt naturalny i mleko

Przygotowanie:
1. Budyń gotujemy w 0,5l mleka. Studzimy.
2. W tym czasie w formie do pieczenia ( prostokątnej lub kwadratowej) układamy spód z herbatników. Podgrzewamy nieco masę kajmakową i równomiernie rozsmarowujemy ją na spodzie.
3. Masę kajmakową przykrywamy krakersami. Do chłodnego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na krakersy. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł i przykrywamy ją ponownie herbatnikami.
4. Przygotowujemy krem jogurtowy wedle wskazówek na opakowaniu. Wykładamy go na herbatniki, równomiernie rozsmarowujemy a na górę ścieramy gorzką czekoladę. 
5. Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej jest przygotować ciasto dzień wcześniej :) Jest wtedy zwarte, łatwe do krojenia a jednocześnie delikatne i rozpływające się w ustach..mniam! :)



4 komentarze:

  1. uwielbiam te ciasto!
    jest szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie niestety te dni też tak szybko uciekają :( Nie obejrzymy się, a będą wakacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto... i bardzo lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się, że trafiłam w Wasze gusta:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...