niedziela, 31 sierpnia 2014

Greckie Ravani i KONKURS ! :)

Wylatując na Kretę miałam ambitne plany aby poznać tajniki i opanować sztukę przygotowywania tradycyjnych smakołyków i innych dań. W rzeczywistości jednak zdecydowanie zrobiłam sobie przerwę od pieczenia.. Spowodowane było to kilkoma rzeczami.
Pierwsza sprawa to brak 'własnej' kuchni i sprzętu. Nie mam tu na myśli braku kuchni w domu..:P ale tej naszej kuchni i sprzętu do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Okazało się, że w Grecji miałam nawet problem z kupieniem normalnej niedużej formy do pieczenia, w stylu naszej okrągłej, 20cm , z odpinanym dnem! Postanowiliśmy więc, że praktycznym będzie kupienie formy teflonowej (?) 26cm, która nadawała się do obiadów z pieca, a gdy wyłożyło się ją papierem do pieczenia, także do jakichś niewysokich ciast :P Jakoś ruszyło.. ;)
Kolejna sprawa to..zakupy! Strasznie trudno było mi się tam początkowo odnaleźć w tych marketach. Czego sobie nie wymyśliłam, tego nie mogłam dostać..istny obłęd.. Przynajmniej początkowo tak to wyglądało. Nieco później wiedziałam już mniej więcej na co mogę liczyć. Jakie produkty mogę sobie wybić z głowy a po jakie muszę jechać na zakupy do innego miasteczka..:P
No i ostatnia chyba najważniejsza sprawa..jedzenie! Na Krecie jest tyle pyszności.. a byłam tam tylko 2 miesiące niespełna, więc chciałam się delektować tym bogactwem a nie wciąż piec i kombinować w mojej nowej formie i super starym piecu.
Nie mniej jednak bez gotowania i pieczenia mój pobyt w Grecji z pewnością byłby zdecydowanie trudniejszy dla mnie. Chyba każdy, kto lubi gotować i traktuje to jako przyjemność jest w stanie to zrozumieć. Ja byłam super szczęśliwa, że ogarnęłam tą zakurzoną kuchnie i stworzyłam swoją nową przestrzeń w której mogłam pichcić co tylko chciałam. To był taki mój kąt w tym nowym miejscu, który naprawdę strasznie polubiłam :)

Moje pichcenie skończyło się jednak w zdecydowanej większości przypadków, na typowo polskim menu.
Ale, ale!.. Greckiego też spróbowałam. Oto Ravani! Okropnie słodkie , wilgotne ciasto z semoliną, oblane całą masą bardzo słodkiego syropu. Typowo greckie. Początkowo nie przypadło mi do gustu. Mimo całego mojego uwielbienia do słodkości, po prostu było dla mnie zbyt słodkie i nijakie. Kostas zapewniał mnie jednak, że z kawą smakuje bardzo dobrze. No i muszę przyznać, że to prawda :) świetnie się komponuje ze sobą smak mocnej kawy przełamany słodyczą tego ciasta. Bardzo przyjemne dla podniebienia połączenie. Kto pija mocną, czarną, gorzką kawę i lubi zagryzać do niej coś słodkiego powinien koniecznie spróbować tego przepisu. 


Składniki:
Ciasto:

  • 200 g drobnej semoliny lub kaszy manny
  • 100 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 100 g mleka
  • 4 jajka
  • 2,5 g soli
  • saszetka cukru z wanilią & masticą, lub po prostu cukru waniliowego.
Syrop:
  • 600 g cukru
  • 600 g wody
  • 50 g margaryny
  • sok z jednej dużej cytryny

Przygotowanie:
1. Piekarnik ustawiamy na nagrzanie do 180st. C. Jajka miksujemy z cukrem przez ok 10 minut.
2. Następnie wolno miksując dodajemy mleko oraz wymieszaną mąkę z semoliną/kaszą i cukrem waniliowym z mastichą, oraz solą. 
3. Gotową gładką masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut.
4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z pieca i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Z podanych składników przygotowujemy syrop. Gotujemy kilka minut, dodajemy sok z cytryny. Syrop będzie płynny (wodnisty).
6. Kiedy ciasto będzie już chłodne, w temperaturze pokojowej, polewamy go przygotowanym syropem, łyżka, po łyżce. Nie myślcie że syropu jest za dużo. Ja się upierałam, że więcej nie trzeba i całego nie dodałam, a potem sam środek ciasta był nadal suchy ;) Wylewamy więc całość!

Teraz robimy mocną kawę, kroimy kawałek ciasta i czas na relaks ;)



Będąc w Grecji zaopatrzyłam się - jak to mam w zwyczaju - w nowe cukiernicze skarby. Pomyślałam , że się z Wami nimi podzielę. Nie świętowałam w żaden sposób pierwszych urodzin bloga a i zaniedbałam ostatnio pisanie, więc myślę, że to fajny pomysł, żeby nieco ożywić to miejsce, pozytywnie się nastroić i wrócić do regularnego pisania.

Ogłaszam konkurs!


Nagrodą w konkursie będzie jeden wybrany przez zwycięzcę zestaw posypek oraz mix'y cukru z wanilią i pomarańczą oraz cukru z wanilią i masticą (który możecie wykorzystać do przygotowania Ravani :) ) + grecki magnes 
Odpowiedzi będzie oceniał Kostas, tak więc zapraszam wszystkich niezorientowanych do wyszukiwania informacji, czym Grecy lubią się zajadać.



Co należy zrobić aby wziąć udział w konkursie?
W komentarzu, pod tym postem odpowiedz na pytanie:

"Wyobraź sobie, że masz zapowiedzianą wizytę Greków. Chcesz ich mile ugościć i zaserwować takie jedzenie, żeby mogli poczuć się niemalże jak u siebie w domu. Co typowego dla greckiej kuchni podasz im na przystawkę, jako danie główne i na deser? "

Wzór odpowiedzi:
Przystawka: ....
Danie główne: .....
Deser: .....
Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco / B - różowe Art&Deco

Konkurs trwa od dziś 31.08.2014 do 20.09.2014  do godziny 23:59
Wyniki konkursu ogłoszę w poniedziałek dnia 22.09.2014
Nagroda zostanie wysłana w ciągu 3 dni roboczych.

Osoby nie posiadające konta, nie prowadzące blogów, czyli tzw. Anonimowe, które chcą wziąć udział w konkursie - proszę o podpisanie się pod odpowiedzią imieniem i nazwiskiem, oraz wysłanie na maila mysweetsjar@gmail.com kopii odpowiedzi wraz z podpisem. 
Umożliwi mi to kontakt, w razie wygranej.

Osoby Anonimowe, które się nie podpiszą i/lub nie wyślą maila , nie będą brane pod uwagę w konkursie.

Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski.

Miło mi będzie, jeśli polubisz My Sweet Jar na facebooku i udostępnisz plakat konkursowy. :)



Życzę miłej zabawy!



32 komentarze:

  1. Przystawka:
    Podałabym kilka małych przekąsek typu: oliwki takie duuuże i pyszne, pieczona papryka, ser grecki solankowy, mus z bakłażana, i kilka rożków z ciasta filo - wszystko na małych miseczkach z pieczywem

    Danie główne:
    Uwielbiam musakę i nie wyobrażam sobie niczego innego - bakłażany, mięso mielone, pomidory, beszamel...

    Deser:
    Słodkie galaktobureko z ciasta filo oczywiście..

    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco


    Pozdrawiam,
    Daria Iciek

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie słodkie ciasto... Tylko do mocnej, czarnej kawy :)
    Choć ja chyba wolę nieco bardziej stonowane słodycze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Popijamy tsipuro :) (bimber)

    Przystawka: Kolokithokeftedes- placuchy cukiniowe, ale takie maleńskie w formie pulpecika ;) ze smacznym dipem jogurtowym
    Danie główne: Cos mięsnego ... np Pasticcio- mięcho zapieczone z makaronem (uwaga- smak cynamonu z miechem ....mmmmm.....)
    Deser:moje ulubione Kadaifi- ciacha orzechowo-miodowo-cynamonowe
    Wybieram zestaw posypek:B

    OdpowiedzUsuń
  4. Przystawka podana na specjalnym naczyniu: oliwki czarne i zielone, pomidorki koktajlowe, kawałki sera feta, paski słodkiej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej), do tego na osobnym naczyniu kilka rodzajów krakersów i ciastek z sosami ( ostrym i łagodnym)
    Danie główne: Talerz z kebabem. Do mięsa frytki i sałatka (zielona sałata, pokrojone pomidory, ogórki z mnóstwem oliwy z oliwek i aromatycznymi przyprawami), wszystko ładnie ułożone i udekorowane bazylią.
    Deser: Pucharek słodyczy. Jogurt grecki, pokrojone owoce, bakalie i miód. Ładnie przyozdobione owocami na wierzchu i podawane lekko schłodzone.
    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco
    Agata, aga_aga_agab@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Przystawka: grillowany ser feta z pomidorami i oliwkami
    Danie główne: udziki z kurczaka faszerowane suszonym pomidorem i serem feta, podane z najcudowniejszymi na świecie tzatzikami i ryżem
    Deser: ciasto filo z nadzieniem waniliowym a do tego czarna herbata z szafranem od krocus kozanis :)
    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycje na moje dania będą...dość proste :) Podróżując często wybieramy dania skomplikowane, a te regionalne są traktowane po "macoszemu". Dlatego moja propozycja na przystawkę, danie główne i deser będzie smaczna, prosta, lekka i przede wszystkim ciesząca oko :)

    Przystawka: Zapiekany pomidor nadziewany serem feta i szpinakiem skropiony oliwą z oliwek. Przystawka konkretna, prosta i bardzo smaczna ;).

    Danie główne: Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem zawijane w liście marynowanych winogron podane z sałatką caprese.
    Gołąbki- danie znane wszystkim i choć może wydawać się mało orygianalne myślę, że gości zaskoczy fakt podania ich w liściach winogron.

    Deser: Jogurt naturalny z miąższem z wanilii polany tymiankowym miodem, posypany bakaliami. Aż ślinka cieknie na samą myśl o tak zdrowym, lekkim, pysznym deserze!

    Wybieram zestaw posypek: B- różowe Art&Deco

    Pozdrawiam
    Monika Grzelecka

    OdpowiedzUsuń
  7. Przystawka:
    Horiatiki czyli sałatka grecka ze świeżych warzyw: pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli i papryki, czarnych oliwek, sera feta, skropionych oliwą i octem z szaszłykami souvlaki (pokrojona wieprzowina zamarynowana w oliwie, soku z cytryny, oregano, tymianku, soli, pieprzu i pieprzu cayenne; nadziewane z papryką zieloną i czerwoną) podane z sosem tzatziki ( ogórek, czosnek, mięta i jogurt naturalny).
    Danie główne:
    Keftedes (klopsiki z mielonej polędwicy wołowej, z czosnkiem i świeżym tymiankiem smażone na oliwie) podane z sosem pomidorowym i z ryżem a do tego kieliszeczek ouzo
    Deser:
    "greek coffee" - kawa podana w małych filiżankach zagotowana z cukrem, kardamonem i cynamonem w tygielku podana ze szklanką wody; a do tego bakława z ciasta filo z posiekanymi orzechami polanym syropem z wody, cukru i soku cytrynowego.
    Wybieram zestaw posypek:B - różowe Art&Deco.
    Justyna Legieć

    OdpowiedzUsuń
  8. Przystawka: Pieczone pierożki z ciasta filo nadziewane szpinakiem i fetą polane sosem oliwno - cytrynowym.
    Danie główne: grecka zapiekanka z grubego makaronu,mielonego mięsa jagnięcego, z pomidorami i żółtym serem i zalana beszamelem.
    Deser: Zapiekany plaster chałwy, podany z domowymi lodami i świeżymi owocami (winogrona, arbuz, truskawki).

    Wybieram zestaw posypek B- różowe Art&Deco

    Marta Klisko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przystawka: deska serów ( w tym koniecznie feta i kefalotyri)
    Danie główne: dolmades - gołąbki w liściach winogron
    Deser: Grecki deser z miodem i migdałami (na bazie jogurtu greckiego)
    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco


    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny ten konkurs, a ciasto pysznie się zapowiada! Oto i moje zgłoszenie do konkursu :
    Przystawka: Przystawka musi być lekka bo nie ładnie objadać się przed daniem głównym ;) Z swojego doświadczenia wiem, że lubię coś chrupnąć jako przekąskę, a przecież przystawka taką przekąską jest. Ja zaserwowałabym mini koreczki z serem feta, winogronem, oliwkami i orzechami włoskimi.
    Danie główne: No i tutaj moja bajka się zaczyna! Jestem wegetarianką i oczywiście zaserwowałabym danie wegetariańskie. Moja propozycja to pieczone placki z ciecierzycy i tofu zapiekane pod serem kozim z sosem czosnkowo-cebulowym.
    Deser: Na koniec co by trochę osłodzić proponuję pieczone figi z miodem, chałwą i pistacjami! Pyszności :)
    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco

    Pozdrawiam serdecznie,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Na przystawkę podam kremowy szpinak w cieście francuskim
    Na danie główne podam Greckie steki z karkówki na patelni z olejem słonecznikowym
    Na deser podam słodkie pomarańcze w sosie kremowym

    wybieram A-pomarańczowe Art&Deco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za chęć wzięcia udziału w konkursie, jednak brak podpisu i maila potwierdzające zgłoszenie, sprawi iż nie będzie ono brane pod uwagę w trakcie oceny. Zachęcam do wysłania maila potwierdzającego zgłoszenie i podpisania się, aby jednak zgłoszenie było ok :)

      Usuń
  12. Przystawka:
    Z wiekiem kilogramy rosną,
    zaproponuje sałatkę prostą
    tradycyjną grecką z fetą,
    by nie wysiąść już przed metą

    Danie główne:
    Jako, iż jestem fit,
    podam gością kebabik.
    Lecz nie taki z jagnięciny,
    tylko chudej wołowiny.
    Do tego tzatziki sos,
    Uwierz mi to będzie coś!

    Deser:
    Aby była sweet zabawa,
    na deser będzie baklawa.
    Aby deser wyszedł cud,
    zamiast cukru będzie miód.
    Aby w biodra nam nie poszedł,
    To do tańca Greków zaproszę!

    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco

    pozdrawiam
    www.apetycznakuchnia.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Grecja to moje klimaty, uwielbiam ten kraj! Bardzo bym się cieszyła, gdybym mogła jakiegoś rodowitego Greka ugościć, hihi :)
    No ale przechodząc do sedna...
    ...na przystawkę podałabym coś lekkiego i małego, żeby było miejsce na pozostałe pyszności :) Niech będzie to "BRIAM" czyli kolorowa zapiekanka warzywna, pyszne warzywa zapieczone w oliwie.
    Potem coś bardziej treściwego. Na danie główne podałabym "MOSCHARI KACROLAS ME PATATES" czyli nic innego, jak jagnięcinę (jedno z najczęsciej jedzonych mięs w Grecji) duszoną z ziemniakami.
    Jako słodkie zakończenie spotkania zaproponowałabym gościom CIASTO FILO Z OWOCAMI SEZONOWYMI I MIODEM.

    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco

    Pozdrawiam
    Martyna (anytrami@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze raz pisze bo nie podpisałam się
      dorota zajączkowska
      dorcia39395@wp.pl
      witam - Grecja to piekny kraj a gosciom podałam bym na przystawke moja ulubioną sałatkę grecką z fetą..na danie główne za proponowałam bym -zupe fasolową na drugie
      frytki z gyrosem z sałatą i na deser
      kawa w wydaniu greckim z ciastem filo zowocami i miodem i lampką greckiego słodkiego wina.
      wybieram zestaw posypek B
      dorota zajaczkowska
      dorcia39395@wp.pl

      Usuń
  14. Cieszę się bardzo, że konkurs się Wam podoba i wszystkich niezdecydowanych zachęcam do wzięcia udziału :)
    Macie świetne propozycje a gdy czytam o tych wszystkich pysznościach to po prostu ślinka cieknie! Już nie mogę się doczekać, kiedy znów będę mogła się tym wszystkim zajadać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podzielam! każdy sie zachwyca kuchnia francuską, włoska, a grecka jest na serio mało znana- a jesli juz to spolszczana do maksimum co nie ma w ogole porownania do oryginału.

      Usuń
  15. Przystawka: skordalia czyli pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
    Danie główne: youvarlakia czyli pulpety z mięsa mielonego w sosie jajeczno-cytrynowym
    Deser: baklawa czyli klasyczne greckie ciasto, wykonane z warstw ciasta filo, wypełnione cynamonem i skąpane w słodkim syropie. Chrupiące, słodkie i bardzo kuszące.
    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco

    OdpowiedzUsuń
  16. cudny blog :)

    Ja zacznę od deseru- słodziutkie Kataifi
    Przekąska tzatziki ,bo są łatwe w przygotowaniu i pyszne , do tego domowe pieczywo a'la pita
    żeby było całkowicie swojsko i domowo zaserwuję wino santa hellas, moja przyjaciółka greczynka pokazała mi uroki greckich tanich win.
    Jako danie główne wybiorę musakę z zupą z soczewicy, jako iż w Polsce ciężko dostać niektóre składniki greckie,a nie chciałabym podać totalnej klapy :)

    Idealnym połączeniem byłoby podanie tego wszystkiego w słoneczny dzień pod jabłonką ,siedząc na wiklinowych krzesłach ,a w tle słysząc szum wody z fontanny w oczku wodnym.


    Jako nagrodę wybieram zestaw b różowe Art&deco


    Ania Antas

    OdpowiedzUsuń
  17. Przystawka: Jako, że nie znam się na kuchni greckiej podałabym coś co nie sprawi wielkiego problemu z przygotowaniem i na pewno wyjdzie - na sam początek lekka tak zwana 'Łatwa sałatka grecka' w składzie z m.in. pomidorem, papryką czerwoną i cebulą, ogórkiem, serem fera, sosem sałatkowym, sałatą lodową, majonezem, jogurtem naturalnym.
    Danie główne: Potrawka z kurczaka a'la gyros. Dość sałatek, czas na pyszne mięso ;)
    Deser: Wcześniej już przygotowane pyszne kruche ciasto greckie, które na pewno docenią :)
    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco
    sakura251@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Przystawka:Tzatziki, sałatka grecka oraz tiropitakia-(pyszne są te pierożki)
    Danie główne: Pasticio
    Deser: Loukoumades- mniam mniam mniam

    a do picia proponuję greckie Frappe plus winko czerwone :D

    wybieram zestaw B

    Pozdrawiam

    Anna Maślanka

    OdpowiedzUsuń
  19. Jako, że byłam w Grecji (niestety tylko raz) bardzo zainteresował mnie konkurs.
    Zapraszając Greków do siebie chciałabym nie tylko podać znane im dania, ale również zaskoczyć ich pomysłowością podania. Jak wiadomo najpierw się je oczami ;)
    W mojej wersji menu podałabym:
    - przystawka=> Dacos która jest tradycyjną sałatką pochodzącą z Krety (zawierająca podstawowe i znane wszystkim składniki greckie: fetę, pomidory, czarne oliwki, oliwe z oliwek podane na sucharkach, które w Polsce można zrobić z pieczonej ciemnej bułki)
    - danie główne => koniecznie mousaka (w pełni tradycyjne danie musi być)
    - deser (po tak sycącym danieu należy zjeść coś niewielkiego- uwielbiam słodycze) =>Loukoumades, czyli małe pączki w wydaniu greckim- przepyszne

    Pozdrawiam, Marta
    (sochala.marta@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  20. Grecja… Każdy skrawek wybrzeża, każda budowla i każdy kamień skrywa tajemnice. Podróż do Grecji jest jak baśń. Tutaj wszystko jest wspaniałe, oryginalne i tajemnicze. A kuchnia grecka zachwyca na każdym kroku. Świeżymi składnikami, ziołami, prostotą i wielowiekową tradycją. Idealnie nadaje się na spotkania z bliskimi, bo niesie ze sobą radość wspólnego biesiadowania.
    Przystawka: Moim gościom na przystawkę podałabym Mini Pierożki Pita nadziewane serem Feta lub opcjonalnie serem Kaseri. Pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Taka pyszna przekąska na pewno zaostrzy apetyt na danie główne…
    Danie główne: Stifado- cudowna zapiekana cielęcina. Aromatyczne i korzenne danie z dodatkiem pomarańczy, goździków i czerwonego wina. Podałabym je z chlebem i gęstym sosem powstałym w czasie przygotowywania potrawy. Do tego kieliszek czerwonego wina.
    Deser: A teraz czas na coś słodkiego  .Na deser podałabym Galaktoburiko, z dużą ilością kremu i obficie polaną syropem. Mmm..pycha!

    Smacznego! Kali orexi!

    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco

    Elwira Flis

    OdpowiedzUsuń
  21. Γεια σας φίλοι σήμερα έχω για σας νόστιμα πιάτα
    Przystawka: Gemista – nadziewane pomidory i papryki
    Danie główne: Psaria plaki to ryba pieczona w całości, podawana z marchewką, porami i ziemniakami sosie z pomidorów, fenkułów i oliwy
    Deser: Syka sto fourno me Mavrodafni – świeże, upieczone figi, polane sosem z wina Mavrodaphne, przypraw i miodu, aromatyzowaną wodą pomarańczową.
    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco

    jeszcze nigdy tego nie jadłam, nie robiłam dla dla gości bym chętnie przygotowała :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przystawka:ryba po grecku
    Danie główne:mussaka
    Deser:grecka babka migdałówa
    Anna Rosiak
    rosiakanna1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Przystawka: chleb z serem i oliwkami,
    Przystawka: jagnięcina z serem,
    Deser: musli
    Anna Jakubiec
    ania.jak18@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. A więc tak, w Grecji byłam raz, ale ta kuchnia podbiła moje serce zdecydwanie i ciężko mi było wybrać jedynie trzy dania, które podałabym na greckim przyjęciu, ale po dłuższym przemyśleniu sprawy wybrałam dania:
    Przystawka:Briam - czyli zapiekany bakłażan, pomidory, papryka..a do teg, podałabym chlebki Pita.
    Danie główne: Sakiewki z ciasta filo nadziewane fetą i z suwlakiem i sosem tzatziki
    Deser: Greckie gołąbki (!) płatki z lisci wingron nadziewane ryżem z orzechami, figami i miodem.
    Pozdrawiam,
    Marta Ostrowska
    marth.ostrowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Przystawka: ....Haloumi ser cypryjski na gorąco podawany z pitą, pomidorem, listkami szpinaku i sosem bazyliowym
    Danie główne: Musaka
    Deser: .....Nirvana - ciastko z mascarpone i karmelu podawane z sosem karmelowym
    Wybieram zestaw posypek: B.
    mulinka5656@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  27. Przystawka: nieziemskie, wielkie oliwki
    Danie główne: musaka
    Deser: prosto a pysznie, świeże melony i arbuzy
    Wybieram zestaw posypek: B - różowe Art&Deco

    Pozdrawiam Gosia
    sandra00@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Przystawka: dolmades
    Danie główne: kalmary w sosie pomidorowym na makaronie
    Deser: pagoto
    Wybieram zestaw posypek: A - pomarańczowe Art&Deco
    pozdrawiam
    Adam
    zaleskiadam@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Przystawka: smażone pierożki z przezroczystego ciasta filo
    Danie główne: Jagnięcina zapiekana z ziemniakami /Arni sto fourno/ z sałatką grecką
    Deser: Owoce w syropie:wiśnie,morele, figi, brzoskwinie, winogrona i gorzkie pomarańcze /glika kataliou/, szklanka wody
    Wybieram zestaw posypek :A- pomarańczowe Art.&Deko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...